Gerçekleştirilen röportajda Karabük Üniversitesi (KBÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şenol Gürsoy geçmişten günümüze bazı konularda değerlendirmelerde bulundu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) kökenli olan Karabük Üniversitesi (KBÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şenol Gürsoy, 2009 yılında KBÜ Kurucu Rektörü Rahmetli Prof. Dr. Burhanettin Uysal ve Dr. Öğr. Üyesi Rahmetli Yüksel Turcan vesilesiyle Karabük’e geldiğini belirterek “Burhanettin Hocam Rahmetli Rektörümüz çok heyecanlı bir yöneticiydi. Kendisiyle çalışmaktan fevkalede mutluyum. Yüksel Hocamız da Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde proje üretim merkezinden sorumlu rektör danışmanıydı. İkisini de rahmetle anıyorum. Buraya gelince Burhanettin Hoca, Yüksel Hocamı proje konusunda görevlendirdi. Bir ekip oluşturuldu. Ben de inşaat mühendisi olarak o ekibin içinde yer aldım. Tabii yorucu zor günler geçti ama öyle bir ekibin içinde yer almaktan da mutluydum. Benim için çok iyi bir deneyim oldu. Hem de devletimize bir şekilde hizmet etmiş olduk. Üniversitemizin gelişimine katkıda bulunmuş olduk.” dedi.
Geçmişte kurulan ekip kapsamında pek çok projede yer aldığını ifade eden KBÜ İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şenol Gürsoy, “O ekip kapsamında şu anki Demirçelik Enstitümüzün betonarme projesini hazırladım. Daha sonra içinde bulunduğumuz Mühendislik Fakültesi binası, Karabük Üniversitesi Ay Yıldız Stadyumu’ydu, şuan Burhanettin Uysal Stadyumu ve yapılmadı üniversite camiimizin karşısında bulunan öğrenci otoparkının olduğu yere de iki katlı bir kreş tasarlamıştık. O projelerin içerisinde aktif olarak bulundum. Çeşitli vesilelerle o zaman Rahmetli Hocamıza inşai konularda da danışmanlık yaptık.” dedi.
KBÜ İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürsoy, “Bugün de yeni Rektörümüz Fatih Kırışık Hocamız bazı vesilelerle fikir istişaresi yapıyor. Buradan kendisine teşekkür ediyorum. Bu anlamda Milli Eğitim Müdürlüğü işlerine giriştiğimizde her türlü desteği kendisi bize veriyor. Bir ihtiyacımız olup olmadığını soruyor. Bazen bazı zorlukları aşmakta sıkıntı yaşıyorsunuz. Bu kurumsal iç dinamiklerle alakalı. O anlamda Rektörümüz Fatih Kırışık Hocamız sonsuz destek veriyor. Kendisine tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Görevinde de yeni atandı başarılar diliyorum. Rabbim muvaffak etsin.” dedi.
Tasarım gözetmeni olarak bir takım projelere baktıklarını belirten Prof. Dr. Gürsoy, yapılan hataları düzelttirdiklerini ve inşaat mühendislerine katkı koydukları için mutlu olduklarını dile getirdiği konuşmasında, “Biz Karabük Üniversitesi Yapı Anabilim Dalı olarak özellikle 2023 ekim sonları kasım başlarından beri Karabük il genelinde özellikle Milli Eğitimin binaları noktasında birtakım çalışmalar yürütmekteyiz, tasarım gözetmenliği kapsamında. Mesleki anlamda piyasadaki yapılan işlerde birtakım eksikliklerin olduğunu görüyoruz. Tabii bu eksiklikler bilinçli değil, tamamen bilinçsiz, farkında olmadan hata olarak kabul edebileceğimiz düzeyde. Çünkü dikkat çektiğimizde ilgili taraflar gerekli hassasiyeti göstererek gerekli tedbirleri almakta. Bu anlamda da Karabük Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı olarak meslektaşlarımıza katkı koymaktan fevkalede mutluyuz. Meslektaşlarımızla bilgi paylaştığımız için mutluyuz.” dedi.
Karabük’teki okullarda depreme dayanıklılık noktasında yapılan çalışmalarda tasarım gözetmeni olarak yer aldıklarını ifade eden KBÜ İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şenol Gürsoy, tasarım gözetmeninin tek kişi olmasına karşın farklı bir bakış açısı olabilir düşüncesiyle ekibiyle birlikte durum tespiti yaptıklarını dile getirdiği konuşmasında, “Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri, Elbistan ve Pazarcık depremleri bu anlamda bir milat oldu. Kamu binalarını depreme dayanıklı hale getirebilmek için bir seferberlik başlamış durumda. Bu anlamda da Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personel arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Okulları paket paket güvenli mi diye performans ihalelerine çıkıyorlar. Çeşitli müteahit firmalar tarafından yapılan işlemlerde ‘Yürürlülükteki yönetmeliklere uygun olarak mı yapılıyor, projelerde yapılan işlerde bir eksiklik, hata var mı?’ diye de tasarım gözetmenliği kapsamında bizlerden teklif alınarak hizmet veriliyor. Bizim yaptığımız şu anda tasarım gözetmenliği aşaması. Tabii ben bunu tek başıma yapmıyorum. Yapı anabilim dalındaki şu an 3 çekirdek arkadaşla başladık. Benimle birlikte Yapı Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Zehra Şule Garip, Öğretim Görevlisi Erhan Eren de bu ekibin içerisinde. Birlikte yürütüyoruz. Tasarım gözetmeni tek kişi olmasına rağmen biz bütün kamu binalarına farklı göz olsun diye hep birlikte gidip yerinde durum tespiti yapıyoruz. Daha sonra tarafımıza ulaşan belge, doküman ve projeleri inceliyoruz. Hatta yapı modellerini gözden geçiriyoruz. Varsa eksikliklerini bildiriyoruz. Müteahit firmalarla da uyumlu çalışıyoruz. Onlar da varsa eksikliklerini gideriyorlar. Daha sonra da ‘Uygundur.’ diyerek devletimizin takdirine bırakıyoruz. Özel İdaredeki Mühendis ya da Çevre Şehircilik Müdürlüğü’ndeki mühendis arkadaşların takdirine bırakıyoruz ki ihale sürecini onlar yürütüyor.” dedi.
Bu aşamada tasarım gözetmenliği noktasında hizmet verdiklerini dile getiren Prof. Dr. Gürsoy, “Bunun yanı sıra Rektörümüzün de teşvikleriyle Demirçelik Enstitümüz de bu işleri Karabük Üniversitesi personeli yapabilecek duruma getirmek için cihazlarımızın kalibrasyon süreçlerini tamamladık. Akreditasyonlar için gerekli başvurularımız, yaptık ve sürecimiz devam etmekte. Demirçelik Enstitüsü bünyesinde de Yapı Anabilim Dalı olarak bu hizmetleri Karabük halkının hizmetine sunabilmekteyiz.” dedi.
Kaynak: S. Oğuzhan Doğan