Safranbolu’da 40 Dekarda Aronya Üretiliyor

Safranbolu’da 40 Dekarda Aronya Üretiliyor
Yayınlama: 12.07.2024
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı 2023/46 sayılı Bitkisel Üretim Destekleme Ödemeleri kapsamında organik tarım yapan üreticilere, destek veriyor.

Organik tarım kapsamında Safranbolu’da bir üretici aronya, bir üretici safran üretimi yapıyor.

Safranbolu’da 14,5 dekarda yapılan  aronya  üretimimin 2024 yılında 25,5 dekardan  daha fazla fidan dikimi yapılarak 40 dekara çıkarıldığı öğrenildi.

Kırmızı veya siyah renkte olan aronya meyvesi taze, kurutulmuş veya meyve suyu formuyla tüketilebilir. Aronya meyvesinin en bilinen faydaları arasında antioksidan açıdan zengin olması sebebiyle diyabeti kontrol etmesi, kalp sağlığını koruması ve anti kanser etki yaratabilmesi yer alır.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından organik üreticilere verilen destek kapsamında aronya üretimi yapan Safranbolu konarı köyündeki  üreticiye fidanları ilçe tarım müdürlüğü tarafından teslim edildi.

Konarı köyündeki üreticisi tarafından ilk kez yetişen bu bitkinin iklim ve bitki örtüsüne uygun sağlandığı gözlendi. Aronya meyvesinin  bölgede artırılması hedefleniyor.

Ayrıca 2025 yılında Safranbolu Konarı Köyünden bir üretici de açıkta ve örtü altında 5 dekar organik sebze üretimi için programa alınması hedefleniyor.

Üretim yapılan parselleri Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olması şartıyla 3 farklı kategoride ödeme yapılmaktadır.

Organik Tarım Desteklemesi TL/da

1.Kategori Ürünler (Aronya bu grupta)

Ürün Sertifikası (Bireysel) 180

Ürün Sertifikası (Üretici Grubu) 90

2.Kategori Ürünler

Ürün Sertifikası (Bireysel) 72

Ürün Sertifikası (Üretici Grubu) 36

3.Kategori Ürünler Ürün Sertifikası

(Bireysel/Üretici Grubu) 30

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.