1997 yılında zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılması ile başlayan çıraklık sorunu, 2012’de eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla daha da büyüdü. Bu değişikliklerin ardından Karabük’te mühendis maaşıyla çalışan ustalar, mühendisler ise asgari ücretle iş bulmaya başladı.
Eğitim sistemindeki köklü değişikliklerin sanayide büyük sıkıntılara yol açtığını belirten karabüklü iş insanları, “Eskiden mühendis bulmak zor oluyordu, şimdi iş makinesi operatörü, kaynakçı ve kalıpçı bulmak zor oldu. Az olan ve zor bulunan ne ise o daha çok kıymetli oluyor. Bu nedenle artık mavi yaka çalışanlar mühendislerden daha çok para kazanıyor” dediler.
Karabük, demir-çelik ve sanayi sektörlerinde önemli bir şehir olma yolunda ilerlerken, sanayideki en büyük sorunlardan biri, işinin ehli usta ve ara eleman bulmak. Birçok iş insanı bu sorunun kökeninin eğitim sistemindeki değişikliklere dayandığını ifade etti. 1997-1998 yıllarında uygulamaya giren 8 yıllık zorunlu eğitim, sanayideki iş gücü ihtiyacını olumsuz etkiledi. Ardından 2012-2013 yıllarında zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, sanayide kalifiye eleman bulmayı daha da zorlaştırdı.
Karabüklü iş insanları, “Eskiden okula meyli olmayan çocuklar, ilgi duyduğu mesleğe yönlendirilirdi. Ancak eğitim sistemindeki değişiklikler, sanayide çalışacak kalifiye iş gücünü azalttı. Bugün, usta yetişmeyince Karabük’te mavi yaka çalışanlar mühendislerden daha fazla kıymet buluyor ve daha yüksek maaşlar alıyor” dedi.
Çünkü herkes üniversite okuyor artık yaş 26 olunca kpss ve atamalarla ugrasan bir kimlik meslek öğrenememiş mühendis olsada iş arayan tecrübesiz ellerde oluyor.Gercek anadoluda ustaya değer verilmiyor.Kural koyan kural bozar bu ülkede..