Karabük’te Tarımda Hedef Yüzde 302 Büyüme!

Karabük’te Tarımda Hedef Yüzde 302 Büyüme!
Yayınlama: 11.05.2024
A+
A-

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Karabük’te toplam 718 bin 410 dekar tarım alanının Yüzde 49’luk kısmının işlenemediğini belirtirken, mevcut 441 dekarlık tıbbi aromatik bitki alanını 3 yıl içinde Yüzde 302 oranında artırarak bin 332 dekara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Karabük’te toplam 718 bin 410 dekar tarım alanının Yüzde 49’luk kısmının çeşitli nedenlerle işlenemediğini ifade ederek, 441 dekarlık tıbbi aromatik bitki alanını Yüzde 302 oranında artırarak 3 yıl sonunda 1.332 dekara çıkarma hedeflerini ve bu hedefin Karabük Valisi Mustafa Yavuz‘un yönlendirmesi ve fikirlerinin öneminin büyük olduğunu söyledi.

718 bin dekar tarım alanı var

Toplam tarım alanının yüzde 49’luk kısmının işlenemediğini söyleyen Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık konuşmasında, “İlimizin kadastral olarak toplam tarım alanı 718 bin 410 dekardır. Bu alanın Yüzde 39’luk kısmında biz hububat ve nadas alanı olarak tarım yapmaktayız. Yüzde 11’lik kısmında sebze, meyve ve yem bitkileri ekimi, Yüzde 1’lik kısmında da diğer tarımsal alanlar bulunmaktadır. Toplam tarım alanımızın Yüzde 49’luk kısmı ise maalesef işlenmemektedir. Tabii ki ormana dönmüş olan arazilerimiz ve Yüzde 6’nın üzerinde eğimi olan arazilerimiz de bu Yüzde 49’luk alanın içerisinde yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

441 dekarlık ekilebilir bitki alanlarının olduğunu ve en çok Karabuğday üretimi olduğunu söyleyen Ayvalık, “Toplam tıbbi aromatik bitki alanımız 441 dekar. Büyükten küçüğe doğru sıralarsak en fazla karabuğday üretimimiz var; 132 dekarla, ardından lavanta, safran, aronya ve diğerleri gelmektedir. Bu 441 dekarın büyük bir kısmında Orman İşletme Müdürlüklerimiz faaliyet göstermektedir. Safranbolu Orman İşletme Müdürlüğümüz bu projelerin başında yer almaktadır.” dedi.

Tabiat Karabük projesinin ortaya çıkışından bahseden Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Karabük Valisi Mustafa Yavuz’un yönlendirmeleri ve fikirleriyle projeye heyecan kattığını belirterek, “Sayın valimizin bizlere verdiği talimatlar, yönlendirmeler ve değerli fikirleriyle projeye ayrı bir heyecan kattık. Halihazırda tıbbi aromatik bitkiler üzerinde faaliyet gösteren üreticilerimizle bir araya geldik ve mevcut durum ile sorunları masaya yatırdık. Sahada üreticiler ve üretim yapmak isteyen çiftçilerimizle toplantılar gerçekleştirdik. 2024 yılı Mart dönemi için uygulanacak projelerle ilgili ödenek tedarik ettik. Yereldeki ekiplerimizle ve proje paydaşlarımızla toplantılar yaparak 3 yıllık bir planlama oluşturduk.” dedi.

Karabük Valisi’nin Payı Büyük

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, 8 ürün gurubunda (safran, karabuğday, adaçayı, melissa, kekik, aronya, hünnap, sumak) üretim 441 dekarlık alanda üretim yaptıklarını, ve bu üretimi yüzde 302 oranında arttırmayı hedeflediklerini söylediği konuşmasında, “8 ürün grubu için 441 dekarlık alanda üretim yapıyoruz. Bunu Yüzde 302 artışla 3 yılın sonunda 891 dekarlık bir alanda artış sağlayıp bin 332 dekar alana çıkarmayı hedefliyoruz ki bunufazlasıyla aşacağımızı düşünüyoruz. Canlıyla uğraşıyoruz karşımıza birçok engel çıkabilir. Bu nedenle her yılın sonunda, Aralık ayında Sayın Valimizin başkanlığında bir değerlendirme yaparak bir sene sonraki yılın çalışmalarını yeniden gözden geçireceğiz. Buna göre de kendimize yeni bir hedef belirleyeceğiz ve bunu kamuoyuyla paylaşacağız.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: Can Kuru

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.