Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla başlatılan ulusal sanayileşme hamlesi kapsamında 1937’de Safranbolu’ya bağlı Öğlebeli köyünde Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının Temelinin atılması talimatını vermişti
Karabük, başta çelik olmak üzere makine ve aksamları, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, hazır giyim ve konfeksiyon, elektrik ve elektronik ürünleri sektörleri ile turizm potansiyeliyle ülke ekonomisine katkı veren iller arasında yer alıyor.
Safran tarlaları yeni turizm alanları
Türkiye’nin, dünyanın 7’nci büyük çelik üreticisi konumunda olmasında önemli rolü bulunan KARDEMİR, yaklaşık 5 bin çalışanıyla geçen yıl yaklaşık 3 milyon ton üretim gerçekleştirerek 2 milyar lirayı geçen net kara ulaştı.
Son yıllardaki yatırımlarla savunma sanayisi ve otomotiv alanına da destek vermeye başlayan KARDEMİR, bölge ülkeleri arasındaki en büyük, ülkedeki tek ray ve tren tekeri üreticisi konumunda bulunuyor.
Ağır profil ve kalın kangal üretiminde de ülkenin tek milli markası fabrika, yılda 3,5 milyon ton üretim kapasitesi hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Kente ekonomik değer katan, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanıldığı için “mucize bitki” olarak adlandırılan çiftçiler ve kurumlar tarafından 79 dekar alanda üretilen safrandan ise geçen yıl 30 kilogram civarında hasat elde edildi.
Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kilogramı 125 bin liradan alıcı bulduğu için “dünyanın en pahalı bitkisi” olarak da adından söz ettiren safranın üretim alanları sağlanan desteklerle 20 dekar artırıldı.
Ayrıca Safranbolu turizminin yeni destinasyonu haline gelen ilçedeki safran tarlaları, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor.
1,5 milyon turist hedefine ulaşıldı
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve geçen yıl 1,5 milyon turist hedefine ulaşan Karabük’ün Safranbolu ilçesi, Türkiye’nin gözde kültür turizmi merkezleri arasında yer alıyor.
Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanı sıra 18-20’nci yüzyıllarda yapılan ve genellikle üç katlı 6-8 odalı geleneksel evlerin yer aldığı tarihi ilçede geçen sene 200 bin yerli ve yabancı turist konakladı.
Dünyada “en iyi korunan 20 kent” arasında bulunan “açık hava müzesi” konumundaki Safranbolu, çeşitli tur ve geziler kapsamında gelen günübirlikçi ziyaretçilerle yaklaşık 1,5 milyon kişiye ev sahipliği yaptı.
Gençlik ve Spor Bakanlığınca yapımı tamamlanarak 3 yıl önce hizmete alınan Keltepe Kayak Merkezi de kısa sürede kayak tutkunlarının yeni adresi oldu.
Kent merkezine 23 kilometre uzaklıktaki 2 bin rakımlı Keltepe Dağı’nda bulunan kayak merkezi, 2 bin 400, 2 bin 300 ve 1000 metrelik 3 pist, 873 metrelik telesiyej, 690 metre uzunluğunda 58 askı sandalyesi, teleski ve babylift sistemleri ile kayakseverlere hizmet veriyor.
Kayak merkezi, yeni olmasına rağmen açıldığı 2020 ocak ayından beri kış sezonunda binlerce kayakseveri ağırladı.
“Karabük özellikle sanayisiyle ön planda olan bir şehir”
Karabük’te 1937 yılında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla demir çelik işletmelerinin kurulan , “Fabrikanın kurulmasıyla buralara ülkemizin diğer şehirlerinden insanlar göç etti. Böylece Karabük büyüyen, gelişen, ülkemizin en önemli şehirlerinden biri oldu.” Dedi
ATATÜRK VE KARABÜK
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Talimatları ile kurulan Kardemir ile Gelişerek Büyüyen bir Karabük Ortaya çıktı Türkiye’de Kurtuluşunu Değil Kuruluşunu Kutlayan Tek bir İl Karabük var artık Atatürk Sayesinde Ortaya çıkan Karabük İl Olarak Bugün 29 Yaşında Safranbolu Safranı, Lavantası ve Turizmi ile Ön Sıralarda Yenice, Eskipazar, Ovacık ve Eflani ilçelerimizde her geçen gün gelişiyor Teknolojiye ayak uyduruyor Tüm Bunlar Senin Demir Çelik Fabrikasını Kurmanla oldu BUGÜN 10 KASIM HER GÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜNDE SENİ ÖZLEM VE RAHMETLE ANIYORUZ SANA MİNNETTARIZ ATAM SENİN ÖLMEDİĞİNİ BİLİYORUZ SEN YÜREĞİMİZDESİN , DAMARLARIMIZDASIN MEKANIN CENNET OLSUN .
*
BAŞKAN KÖSE ESKİ PERŞEMBE PAZARINDA
SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKANI ELİF KÖSE KRANKÖY ULUCAMİ ÇEVRESİNDE KURULAN KÖYLÜ PAZARINI ZİYARET EDEREK PAZARCI ESNAFI İLE SOHBET ETTİ SORUNLARINI DİNLEDİ PAZAR ESNAFLARINDAN ASİYE HATUN İLE DERİN BİR SOHBETE KOYULAN BAŞKAN ELİF KÖSE PAZARI SIK SIK ZİYARET EDECEĞİNİ SÖYLEYEREK ULU CAMİİ MEYDANINDA BULUNAN ESNAFLARIMIZLA SOHBET EDİP, TALEP VE ÖNERİLERİNİ DİNLEDİM.DEDİ
PAZARCI SATIŞLARDAN MEMNUN, ALICI ÜRÜNLERDEN MEMNUN TEK SORUN YOLLARIN BİRAZ DAR OLMASI
*
MOR BAYRAK EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR
Safranbolu’da sürdürülebilir turizme katkı sağlamak için hayata geçirilen Mor Bayrak Projesi Devam ediyor
Mor Bayrak Projesi kapsamında işletmecilerimize Safranbolu tarihinden; otelcilik ve kat hizmetlerine, yiyecek ve içecek servisinden; geri dönüşüm ve sıfır atık politikalarına kadar bir çok alanda verilecek eğitimlerle işletme kalitelerini arttırıyor, farklarını ortaya çıkarmalarına destek oluyoruz.
VERİLEN EĞİTİMLER SONRASINDA MOR BAYRAK SERTİFİKASI ALAN İŞLETMELER TURİZM HİZMET KALİTESİNİ ARTIRACAK TAAHHÜTLERİ DE UYGULAMAYA BAŞLIYORLAR.
EĞİTME KATILMAK İSTEYEN İŞLETMELER 15 KASIM CUMA GÜNÜNE KADAR SAFRANBOLU BELEDİYESİ LEYLA DİZDAR KÜLTÜR MERKEZİ’NDEKİ KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ’NE “MOR BAYRAK” BAŞVURULARINI YAPABİLİRLER.
*
ZEHİR TACİRLERİNE GEÇİT YOK!
İl Jandarma Komutanlığımız tarafından yapılan çalışma sonucunda, Karabük D-100 Karayolu güzergâhını kullanarak İstanbul’a uyuşturucu ve uyarıcı madde götüreceği bilgisi alınan acı süs biberi yüklü tır, Eskipazar D-100 Karayolu’nda durdurulmuştur. Tırda yapılan aramada;
gram metamfetamin maddesi ele geçirilmiştir.
Olayla ilgili şüpheli (1) şahıs adli makamlara sevk edilmek üzere gözaltına alınmıştır.
Uyuşturucuyla mücadelemiz bundan böylede kararlılıkla ve kesintisiz devam edecektir BU ARA ZEHİR TACİRLERİ GEMİ AZIYA ALDI ERTIK GRAMLAR DEĞİL ONLARCA KİLO VEYA TON OLARAK ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI
KORKUNÇ RAKAMLAR BUNLAR JANDARMA TEŞKİLATIMIZ İYİKİ VARSINIZ İYİKİ BİZLERİN ASKERİSİNİZ BİRAZ KLİŞE OLACK AMA İÇİMDEN GELDİ
EN BÜYÜK ASKER BİZİM ASKER