Açılış lansmanında konuşma yapan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, ‘Tabiat Karabük’ açılış lansmanında ticari değeri yüksek, çiftçilere gelir getirebilecek olan ürünleri önermek gerektiğini söyleyerek Karabük’ün coğrafyasına ve iklimine göre en uygun bitkinin tıbbi aromatik bitkiler olduğunu vurguladı.
Vali Yavuz, katma değeri yüksek ürünlerle birlikte çiftçilerin ve üreticilerin gelir seviyesinin arttırabileceğini belirterek, “Yüzde 17 civarında ekilebilir tarım arazisine sahip olan bir coğrafyada ve bir ilde, bizim binlerce dönüm arazide yüzlerce dönüm arazide tarım yapma şansına sahip değiliz. O zaman ne yapmamız lazım? Bizim biraz daha katma değeri yüksek, biraz daha ticari değeri yüksek dar alanlarda yetiştirdiğimiz zaman çiftimize gelir getirebilecek olan ürünleri önermemiz lazım. Bu coğrafyanın ve ikliminin en uygun, açıkçası tıbbi aromatik bitkiler olduğunu görüyoruz. O zaman biz tarım arazisi olarak kısıtlı coğrafyada ve toprakta katma değeri yüksek tıbbi aromatik bitkileri yetiştirdiğimiz zaman hem tıpta, hem kozmetikte, hem gıda da açıkçası kullanılan bu ürünlerle katma değeri yüksek ürünlerle birlikte biz çiftçilerimizin ve üreticilerimizin gelir seviyesini arttırabiliriz” ifadelerini kullandı.
Ürünleri yetiştirmenin yanı sıra bu ürünleri markalaştırmanın öneminden bahseden Karabük Valisi Mustafa Yavuz, “Yetiştireceğimiz bu ürünlerle ilgili bizi bir yolculuk bekliyor. Alanlarımızı ayarlayalım, bu ürünlerimizi yetiştirelim ama arkasından bizim bu ürünleri Karabük’teki bütün aktörler olarak Valiliğimizden, Müdürlüklerimize, Kaymakamlıklarımıza, Ticaret Sanayi Odalarımıza, muhtarlarımıza Ziraat Odalarımıza ve çiftçilerimize kadar bu ürünlerimizi markalaştırmamız lazım” dedi.
Ekilen ürünlerin tarım sektörünün yanı sıra turizm sektörüne de uyarlanarak lanse edilmesi gerektiğini söyleyen Karabük Valisi Mustafa Yavuz, “Markalaştırma yeter mi? Yetmez. Markalaştırmayı sonra ticarileştirmemiz lazım. Ticarileştirdikten sonra yeter mi? Ticarileştirdiğimiz bu ürünü bizim pazarlamamız lazım ve bu konuda gelir elde etmemiz lazım. Biz bu yolculuğu aslında sadece tarım sektöründe de değil aynı zamanda da turizm sektöründe de ilişkilendirmemiz lazım. Yetiştireceğimiz ürün safran olur, lavanta olur, adaçayı olur, karabuğday olur. Bu yetiştireceğimiz ürünlerin hasat şenlikleriyle bu ürünlerimizi turizm sektörüne yakışır bir şekilde paketleyerek satışa koyarak turizm ile birlikte ilişkilendirip tıbbi aromatik bitkilerimizi turizm sektöründe iç içe getirip hasat şenlikleri ve diğer faaliyetlerle birlikte bu şehrin turizme yönelik de düşünmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, “Tabiat Karabük: Tıbbi Aromatik Bitkilerle Araziler Taçlanıyor” projesinin ne olduğu, neyi amaçladığı ve projede hangi faaliyetlerin olacağı hakkında bilgiler verdi.
Açılış lansmanına Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Karabük İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Safranbolu İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akgül ve sivil toplum örgütleri katıldı.
Kaynak: Can Kuru