SAFTİD Başkanı Şebnem Urgancıoğlu gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Serap Karaoğlu ile bir röportaj gerçekleştirdi. Derneğin 20. Kuruluş Yıl dönümü ve çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.
Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği ne zaman kuruldu?
Derneğimizin 20 kuruluş yıl dönümü 2004 yılında kurulan bu Dernek Safranbolu turizmi için önemli bir dernek Çünkü Safranbolu bir Turizm kenti ve Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden birisi.
2004 yılında kurulduktan sonra bugüne kadar hizmet vermiş geçmiş dönem dernek başkanlarını ve yönetimlerine teşekkür ediyoruz.
Turizm İşletmecileri Derneği’nin başkanlığını 3 senedir yürütüyorum.
Safranbolu turizmi ve dernek çalışmalarınızla ilgili bilgi alabilir miyiz?
Tabii öncelikle gerçekten çok heyecanlıyız. 20. yılın içinde olmak. Aynı zamanda Türkiye’nin de 2. yüzyılına girdiğimizde ve derneğimizin de 10. dilimine girmiş olduk. Tabii ki çok kıymetli. Çünkü Safranbolu’da sizin de ifade ettiğiniz gibi bu kadar turizme dayalı bir ekonomisi var. Turizm özelinde bir dernek olması ve bunun da aslında Safranbolu’nun birincil yani ilk ve birincil derneği olması kıymetini daha da artırıyor. Ben bu vesileyle derneğin kurucu üyeleri rahmetli olanları da var. Onları da haftaya mezarları başında anacağız. Kurucu üyelerine başkanlara tüm yönetim kuruluna ve tüm üyelere bugüne kadar yaşatan ve bizim devir almamızı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum.
Bu derneklerin kuruluşu çok kolay olabiliyor. Genellikle sürdürülebilirliği kısmında bir problem yaşanıyor. Bizde 3 yıl önce sizin de ifade ettiğiniz gibi güzel bir ekip olarak devraldık. Bu işte tek başkanla falan yürüyen bir iş değil ekip işi. Ekibimle turizmde çeşitliliğe inanıyoruz. Zaten bu Otelciler Derneği değil Turizm İşletmecileri Derneği bu durumda herkes birer paydaş. Lokumcumuz, hediyelik eşyacımız, restoran işletmecimiz, ota park işletmecimiz çok çeşitli üyelerimiz var. Hatta siz bile eski bir turizmci olarak ve aynı zamanda bir basın mensubunun da üye olması çok kıymetli bir şey. Şu anda esnaf odası başkanı dahi derneğimizin üyesi hatta kurucu üyelerinden. Dolayısıyla oldukça çeşitli bir yönetimle de bu işi 3 yıldır götürüyoruz. Birçok çalışmamıza da herhalde tanık olmuşsunuzdur.
Basın camiası olarak sizleri haber yapıyoruz…
Sağ olun, sizlerin desteği olmadan zaten yaptığımız işin artık bir önemi yok yani. Hele bu dönemde. Şimdi bizim ekibim bizdeki arkadaşların çoğu işte çok fotoğraf çektirmekten falan hoşlanmıyor ama günün sonunda yaptığımız şeyleri de anlatamadığımız la ilgili zaman zaman eleştiriliyoruz. Dolayısıyla, diyorum ki yani bunu vermemiz lazım şimdi geçen hafta ben EMİT fuarına katıldım fuara katıldım ama o fotoğrafları paylaşamadım. Çünkü üstüne de Antalya’da bir fuara gittim ve çok yoğun bir dönemdi. Dönüşümde paylaştığım için de bazı arkadaşlar EMİT fuarına katılmadığımız düşünmüş Dolayısıyla Aslında yaptığımız kadar yaptığımızın yansıtılması. Siz kıymetli basın aracılığıyla bunların anlatılabilmesi ve aktarılabilmesi de yapılan faaliyet kadar günümüzde önemli diye düşünüyorum.
EMİT Fuarına katıldık
Geçtiğimiz seneler de EMİT Fuarında Valilik bir stand alıyordu ve standı içinde derneğimize bir desk veriyordu. Çünkü EMİT fuarı şu an Türkiye’deki en pahalı fuarlardan biri. Dolayısıyla bizim dernek olarak tek başımıza bir stand alıp katılmamız çok mümkün değil. Dolayısıyla biz o stand içinde deskte oluyorduk. Bu sene yine yıllardır katılan bir büyük lokum firmamız ve derneğimizin ikinci başkanı kendi standıyla oradaydı. Hani derneğin İlla da bir yeri olması gibi bir şeyimiz yok, çünkü zaten hepimiz sektörde olduğumuz için kontakları birbirini buluyor. Yani bir şekilde ve sağ olsun arkadaşımız standı bize kullandırdı. En azından bir ‘Safranbolu yok’ algısı yaratılmasına mani olarak çünkü kendi firmasından daha büyük. Aslında Safranbolu görselleriyle katıldı. En azından bu anlamda Safranbolu’da varmış gibi oldu sizinle daha önce de paylaştım. Bu sene kurumlarımızın fuara katılmamasının da çok eleştiremiyorum. Çünkü maalesef depremin yıldönümünde açılış yapıldı. EMİT normalde çarşamba veya perşembe başlanan bir fuardı bu sene enteresan bir şekilde fuar yetkilileri fuarı salıya çekti ve o salı da 6 Şubat depremin 1’inci yıldönümüydü. Onun için işte sayın Kültür ve Turizm bakanımızın katılımı olmadı üst düzey katılım gerçekleşmedi. Tabii ki böyle bir şey düşünemeyiz zaten. Çünkü çok taze hala acılarımız yani bu 3’üncü 5’inci senesi de değil 1’inci senesi hepimiz için unutulmaz bir acı süreçti. O anlamda dediğim gibi yani bu sene birazcık daha zaten zayıftı ama biz yine de katılan acentalarla kontakt sağlayabileceğimiz şahıslarla bu görüşmeleri yaptık. Aynı zamanda Türkiye seyahat Acentalar Birliği’ndeki görevim sebebiyle zaten TÜRKSAB standını da kullanıyorum. Görüşmelerde onun için yani illa, hani bir dernek zaten artık bir süre sonunda insanlardaki algı şey oluyor, işte ‘Şebnem Safranbolu’ yani görünce o zaten beni Safranbolu olarak algıladığı için nerede olsa biz bu konuları konuşabiliyoruz. Onun için bu şekilde yine EMİT’de Safranbolu ve işletmeciler imiz adına orada olduğumuzu gösterdik hatta bazı işletmecilerimizle fuarda karşılaştık yani Safranbolu’daki bazı işletmecilerimiz ziyaret amaçlı geldi fuara. Onun için biz kendimizce bu katılımı sağladığımız inanıyoruz.
Turizm alanında yapmak istediğiniz ve bugüne kadar yaptığınız çalışmaları özetler misiniz?
Tabii özetlemeye çalışayım. Şimdi bizim öncelikli hedefimiz işte geceleme sayısını artırmaktır. Çünkü hakikaten Biz görevi devir aldığımızda 0,75lerde falandı geceleme şu anda sanıyorum 1,20lere çıkmış durumda biz yaptık demiyorum ama bunun için çabaladık. İşte ilk başta bu Yenice trenini kullanmaya başladık trenle turlar yazarak Ege’den gelen acentaların bir gecelik satışlarını iki geceye çıkarmasını sağladık yine aynı şekilde Pınarbaşı eşleşik bir pazarlama yöntemi geliştirdik. Çünkü elimizde hazır olanlardı, bunlar yani altyapısal olarak hemen hazır ve pazarlanabilir ürünlerdi. Hakikaten Bunun için çok emek harcadık. Çünkü bir şey duyurmak o kadar kolay olmuyor ama günün sonunda artık acentaların bu programı bizden talep etmesi noktasına geldik. Günün sonunda 3 yıldır İzmir ve İstanbul’da tüm fuarlara katılıp acentalarla bu görüşmeleri yürütüyoruz. Bununla birlikte Tabii, aslında gelen kitleyi de değiştirmek gibi bir hedefimiz var, çünkü şu anda hitap ettiğimiz kitle alım gücü açısından, İşte o zaman istenen katma değeri sağlayamıyoruz yani şimdi Geçtiğimiz günlerde bir açıklamamız oldu ve biraz da yanlış anlaşıldık bizim Safranbolu’ya gelen turist sayısıyla ilgili bir problemimiz yok yani devletin hedeflerini tutturuyor rakamsal olarak fakat kendimize baktığımızda biz bu işin ticaretini yapıyoruz Amme hizmeti değil ticaret bildiğiniz gibi. Bizim bundan ne kadar kazandığımız o haberde aslında kendimizi ve işletmecilerimizi eleştirmişti. Biz doğru fiyatlarla pazarlayan sonra devlet istediği kadar buraya çok turist getirmek istesin bu bizim hatamız olarak bizim hanemiz eksi yazıyor.
Kaynak: Haber Merkezi