SAFRANBOLU’NUN ÜYESİ OLDUĞU UNESCO 78 YAŞINDA

SAFRANBOLU’NUN ÜYESİ OLDUĞU UNESCO 78 YAŞINDA
Yayınlama: 19.05.2023
A+
A-

Türkiye Cumhuriyeti, UNESCO’nun 20 kurucu üyesi arasında yer almaktadır. UNESCO Kurucu Yasası (Anayasa), dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından 16 Kasım 1945 tarihinde imzalanmıştır. Ülkemiz, 1971 yılından bu yana UNESCO nezdinde Daimi Temsilci bulundurmaktadır

UNESCO  üyesi ülkeler arasında  İtalya 1.  Çin ikinci sırada yer alırken Türkiye 19. Sırada yer alıyor

SAFRANBOLU

Tarihi binlerce yıl eskiye dayanan Safranbolu, Anadolu’nun kuzey batı kesiminde, Antik Devirde tarihçi Homeros’un İlyada destanında Paplagonya olarak geçmektedir. Yörede sırası ile Hititler, Frigler, dolaylı yoldan Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar (Pondlar), Romalılar, Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar egemenlik kurmuşlardır. Safranbolu, 1196 tarihinde Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan’ın oğlu Muhiddin Mesut Şah zamanında Türkler fethetmiştir. Tarihi süreç içerisinde ise 1213–1280 tarihleri arasında Çobanoğullarının, 1326–1354 tarihleri arasında Candaroğlullarının, 1354–1402 ve 1423 yılından itibaren de Osmanlıların egemenliğine girmiştir.

Safranbolu Belediye Başkanı Kızıltan Ulukavak döneminde Belediye Meclisi 12 Haziran 1975 tarihli toplantısında ülkemizde kentsel sit alanı oluşturmaya yönelik duyarlılık ve gereksinimin ilk olarak ortaya konulduğu örnek bir karar alarak Safranbolu Tarihi Çarşı bölgesini Kentsel SİT alanı ilan etmiştir.

 08 Ekim 1976 tarihinde Kültür Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 164 sayılı kararı ile Safranbolu Sit Sahasının ve “Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşulları”nın tespiti yapılmış, 1977 yılında da Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Yerel Örgütü” isimli birim oluşturulmuştur. Safranbolu 1985 yılında kentsel sit ilan edilerek Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmalarına başlanmıştır

Belediye Başkanı Mustafa Eren döneminde Safranbolu, uzun yıllar boyu korumacılık konusunda gösterdiği çabanın karşılığını 17 Aralık 1994 yılında UNESCO dünya Mirası Komitesi Tarafından Dünya Mirası Listesine alınması ile almıştır. Bu durum kent için bir övünç kaynağı olduğu kadar yeni çalışmaları ve korumacılık faaliyetlerinde cesaret vererek ülkemizdeki ve bölgemizdeki benzer yerleşimlerin girişimlerine de örnek olmuştur.

1994 yılında UNESCO tarafından istisnai ve evrensel kültürel varlıkları bakımından Dünya Miras Listesi’ne alınan  Safranbolu’da koruma altındaki eser sayısı 1131’dir. Safranbolu Evleri mimari özellikleriyle oldukça büyük ilgi görüyor.

Kaynak: Mustafa Özyurt

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.