Sağlıkfest’te öğrencilere sınav dönemlerinde yaşanan stresin etkilerini azaltmanın yollarını ve stresle baş etme tekniklerini aktaran Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak, sağlıklı bir akademik hayat sürdürmenin önemini vurguladı. Ak’ın, sınavda stresin oluşmaması için yapılması gerekenler hakkında verdiği bilgiler katılımcılar tarafından dikkatle dinlendi.
Seminer, sonrası Safranbolu Birlik Haber’e konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak, “Sınav stresi zaman zaman hepimizin, özellikle de çocuklarımızın karşısına çıkabiliyor. Öncelikle, stresi önlemek adına yapılabilecek bazı önemli şeyler var. Çocukları aşırı yüklememek ve sınav stresini artıracak şekilde zorlamamak gerekiyor. Çocuğun yetenek ve kabiliyetlerine uygun meslek seçimi için doğru yönlendirme önem taşıyor. Ancak bazen aileler, çocuklarının yanında ‘Benim oğlum doktor olacak’ gibi hedef koyucu cümleler kurabiliyor. Bu durum, çocuğun üzerinde baskı oluşturarak “Başaramazsam ailem beni sevmez” gibi bilinçaltı düşünceler yerleştirebiliyor.” dedi.
“Her çocuğun üniversite bitirmesi zorunlu değil”
Velilere, çocuklarına mükemmeliyetçilik kişilik özelliği yüklemeye çalışmak yerine performansları ve ilgili alanlarına göre yönlendirme yapması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. İsmail Ak, “Veliler, çocuklarının yeteneklerini keşfetmeleri konusunda daha bilinçli davranmalılar. Çocuğun okuma ilgisi, ders performansı, aritmetiğe veya sanata yatkınlığı gibi özellikleri göz önünde bulundurulmalı. Örneğin, yemek yapmaya ilgisi olan bir çocuk gastronomi alanına, aritmetiği güçlü olan bir çocuk ise mühendislik gibi alanlara yönlendirilebilir. Çocukların yeteneklerine uygun meslek seçimi yapılırsa, hem başarılı hem de mutlu olurlar. Her çocuğun üniversite bitirmesi zorunlu değil; önemli olan, çocuğa yeteneklerine uygun bir meslek kazandırmak.” ifadelerini kullandı.
“Veliler daha bilinçli davranmalı”
Üniversite mezunları arasında bile iş bulma zorlukları yaşanırken, mesleki deneyim kazanan gençlerin iş hayatına daha hazırlıklı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Ak, şunları kaydetti.
“Maalesef meslek liseleri, başarılı öğrencilerin tercih etmediği okullar olarak görülüyor. Oysaki iyi bir otomobil tamircisi, marangoz veya demir ustası, masa başı çalışanlardan daha fazla kazanabiliyor. Her öğrenci üniversite okumak zorunda değil, ancak bir meslek sahibi olmak çok önemli. Özellikle günümüzde birçok üniversite mezunu iş bulamazken, meslek sahibi gençler daha kolay iş bulabiliyor. Meslek liselerinin ve iki yıllık meslek yüksekokullarının önemini unutmamalıyız.”
“Okul psikolojik danışmanlık biriminden destek alınabilir”
Açıklamasının sonunda okulun psikolojik danışmanlık biriminden destek alınması önerisinde bulunan Prof. Dr. İsmail Ak, “Her sınav stresi psikiyatrik bir sorun olarak değerlendirilmez. Ancak çocuk sınav stresiyle başa çıkamıyorsa, okul psikolojik danışmanlık biriminden destek alınabilir. Yine de aileler bu süreçte üzerlerine düşeni yapmalı ve çocuklarını fazla yüklenmeden, uygun yönlendirmelerle desteklemelidir. Bu konularda ailelerin endişe etmesine gerek yok; sınav stresi birçok öğrenci için geçici bir durumdur ve zamanla üstesinden gelinebilir.” şeklinde konuştu.