Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda Karabük Üniversitesi’nde yenilikçi ve sorun çözme odaklı yaklaşımlar içeren sosyal model tasarım yarışmaları, çeşitli konularda gerçekleştirilen söyleşi ve etkinlikler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yaparak toplumsal sorunların çözümüne olan ilginin artırılması ve Türkiye’nin milli sosyal bilimler hamlesi vizyonu doğrultusunda düzenlenen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest büyük takdir topladı.
02-03 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen festival kapsamında, 50 farklı Gelişim Atölyesi’nin yanı sıra sergiler, şiir dinletileri, kukla gösterimleri, okçuluk etkinlikleri, fotomaraton yarışması, spor müsabakaları, söyleşiler, konferanslar, paneller, konserler, atölye çalışmaları ve sunumlar gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi. 14 farklı temanın belirlendiği Sosyalfest’te Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilmesine ve sosyal model kavramının henüz yeterince bilinmemesine rağmen gençler, hocalar, öğretmenler büyük ilgi gösterirken 3 bin 783 başvuru gerçekleştirildi.
Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest programında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek organizasyona ev sahipliği yapmanın gururunu ve onurunu yaşadıklarını dile getirerek, “Türkiye’nin ve dünyanın sorunlarına yenilikçi çözümler getirecek, alternatif yaklaşımlar üretecek, medeniyetimizden, atalarımızdan aldığımız güçle tarihe yön verecek, geleceği şekillendirecek yeni bir sosyal bilimler şafağının ilk durağında bulunuyoruz. Biz medeniyetimizden, tarihimizden aldığımız güçle geçmişte yaptığımız gibi dünyayı yeniden yönetecek, dünyaya yeniden nizam verecek, sosyal modeller üretecek ve dünyaya yeni barış ufukları açacak, kardeşlik ufukları açacak, mağdurların ve mazlumların sesi olacak yeni bir dünyayı, Türkiye Yüzyılını oluşturmak istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için en önemli gücümüz sosyal modeller üretmekten geçiyor. İnsanların barış ve kardeşlik içerisinde yaşayabileceği sosyal modeller üreterek dünyayı yeniden bir barış adasına bir kardeşlik adasına dönüştürmek istiyoruz. Hedeflerimiz bunları kapsayacak nitelikte sosyal modelleri üretmekten geçiyor. Kendi kavramlarımızı üretebiliriz, kendi yeni yaklaşımlarımızı geliştirebiliriz, toplumumuza önderlik edecek, dünyanın sorunlarını çözecek, yeni fikirler, yeni yaklaşımlar geliştirebiliriz. Geçmişte yaptığımız bu başarıların çok daha iyilerini, çok daha güzellerini yapabilecek güçte ve kudrette bir milletiz ve bir devletiz. Bu amaçla yola çıktık ve bunu gerçekleştirmek için büyük bir gayret ve efor sarf ettik.” dedi.
20’ye yakın üniversitenin rektör ve temsilcilerinin Sosyalfest’e katıldığını ve Karabük’te de kurumlardan, sivil toplum kuruluşlarından ve bürokrasiden büyük destekler aldıklarını dile getiren KBÜ Rektörü Kırışık, “Bir inançla, bir amaçla yola çıktığımızda bu yolda aşılmaz gibi görünen engellerin nasıl aşılabildiğini nasıl büyük bir desteğe ulaştığımızı ifade etmesi açısından son derece önemli. Sürecin bütün detaylarına kadar çalışılmasında gece gündüz demeden, hafta sonu demeden 7/24 saat benim gece saat 3’te, 4’te attığım WhatsApp mesajlarına cevap veren hocalarımıza, akademisyenlerimize, idari personelimize çok teşekkür ediyorum. Onlar için de oldukça zor bir durumdu ama 7/24 saat esaslı çalışmayı bu anlamda öğrenmiş ve geliştirmiş olduk. Bize bu şunu öğretti Karabük ilinde bu anlamda ilk başta yapılamaz, Karabük ilinin kapasitesi nedir ki? Bunu yapamayız edemeyiz gibi söylemlerin aslında geçerli olmadığını, ilimizin potansiyelini çok yüksek olduğunu, üniversitemizin potansiyelinin çok çok yüksek olduğunu bize gösteren önemli bir festival oldu. Bu anlamda son derece mutluyuz, gururluyuz. Bütün dünyaya adımızı duyuracağımız bir etkinlik yapmış olduk.” dedi.
Türkiye’de mühendislik alanında gerçekten çok büyük işler başarıldığına vurgu yapan KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, dünyaya kendi milli ve manevi değerlerimizi gösterecek sosyal modeller üretmemiz gerektiğini ve bu sosyal modelleri bütün dünyaya Sosyalfest ile gösterme kararlılığında olduklarını dile getirdiği konuşmasında, “Yapılamaz denilen muhteşem eserler icat ettik. Yerli uçak gemimiz olsun, milli savaş uçağımız olsun, insansız hava, deniz, kara araçlarımız olsun, binlerce sayamayacağımız kadar mühendislik tasarım harikası olan ürünler ürettik. Bu bizim için gerçekten çok önemli bir gelişme. Bunun yanında asıl en önemli gücümüz kişiyi insanı ve toplumu bir arada tutan değerler sistemini yüceltmek, yaşamak, yaşatmak, insanların birlik ve beraberliğini artırmak sorunlarla başa çıkabilecek kapasiteyi ortaya çıkarmak ve sorunlarımızı çözecek dünyaya kendi milli ve manevi değerlerimizi gösterecek sosyal modeller üretmemiz gerekiyor. İşte bu sosyal modellerimizi bütün dünyaya sosyalfest ile gösterme kararlılığındayız.” dedi.
Farklı bir bilim metodunun ortaya koyma açısından Sosyalfest’in son derece farklı bir atmosfer oluşturduğunu ifade eden KBÜ Rektörü Prof. Dr. Kırışık,“Bu bilim metodunu Türkiye’de yaygınlaşmak yaygınlaştırmak istiyoruz. Belli bir konuyu tartışan, bu konuda ‘Şu şöyle söylemiş, bu böyle söylemiş, şu şunu anlatmış, bu bunu demiş’den ibaret olmayan veya işte ‘Şu konuda bir araştırma yapacağız.’ yaklaşımının da çok ötesinde ‘Şu sorunu çözen, şu yaklaşımı şu sosyal modeli geliştirdim. Şu konuda böyle bir yenilikçi yaklaşım önerdim. Dünyanın şu sorununu çözecek, şu modeli ürettim.’ diyebilecek insanımızın üreticiliği gayrete getirecek bunun önünde rol model oluşturacak bir sosyal model fikrini bilimini Sosyalfest bilimiyle ortaya koymuş olduk. Bu anlamda Türkiye’de yeni bir çığır açacağına inandığımız Sosyalfest’in toplumumuza, milletimize, devletimize ve insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Biz bu yolculuğa sizlerle birlikte, sizlerin destekleriyle daha da büyüyerek daha da gelişerek devam etmek istiyoruz” dedi.
Sosyalfest’te gençlerin Türkiye Yüzyılı vizyonuna sahip çıktığının görüldüğünü dile getiren KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Sosyalfest sürecinin, yolculuğunun burada bitmediğini bundan sonra hep birlikte büyüyerek, gelişerek devam edeceğini bütün Türkiye’ye ve dünyaya bütün katılımcılar ve paydaşlar adına ilan ettiğini söylediği konuşmasında, “Sosyal bilimler sahasının artık canlanmasına, üst düzey çalışmalar yapılmasına, Türkiye Yüzyılı vizyonunun dünyaya damgasını vurmasına, çok istekli bir toplumumuz, çok istekli bir gençliğimiz var. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade etmiş olduğu Türkiye Yüzyılı vizyonunu, biz bir yarışma olarak Türkiye Yüzyılı vizyonu sosyal model tasarım yarışması olarak ilan ettik. Gençliğimiz, öğrencilerimiz Türkiye Yüzyılı Vizyonuna sahip çıkıyor, destekliyor. Buna inanmış ve bunun arkasında kararlı bir şekilde duruyor. Bu bizim gelecek vizyonumuz açısından son derece ümit verici, başarılı olacağımızı gösterici ve inancımızı perçinleyici bir rol ortaya koyduğunu ifade edebiliriz. Herkese çok teşekkür ediyorum. Bu sürecin, bu yolculuğun burada bitmediğini bundan sonra hep birlikte büyüyerek, gelişerek devam edeceğini buradan bütün Türkiye’ye ve dünyaya sizin adınıza ilan ediyorum.” dedi.
Kaynak: S. Oğuzhan Doğan