Kadın Yönetmen Ustaoğlu, Safranbolu’da

Kadın Yönetmen Ustaoğlu, Safranbolu’da
Yayınlama: 30.05.2024
A+
A-

UNESCO Dünya Miras Kenti Safranbolu’da 25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Kapsamında Kadın Yönetmen Yeşim Ustaoğlu, Film Yapım-Yönetim Söyleşisi için Safranbolu’ya geldi.

Safranbolu Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide pek çok konuya değinilerek katılımcıları film yapım ve yönetim hakkında bilgiler verildi.

Senaryo yazım sürecinde yaşadığı tecrübeleri aktararak, film yapım sürecinde yönetmenin rolü ve odak noktaları hakkında bilgi yaşadığı bir anıyı anlatan Yeşim Ustaoğlu, “Yazım sürecinde, karakterlerin gelişimi benim için çok önemliydi. Senaryonun karakterlerin duygularını, davranışlarını nasıl yansıttığına odaklandım. Senaryo, karakterlerin nasıl davrandığını ve ne hissettiğini belirtmeliydi. Karakterlerim, ne yapmak istediklerini çok iyi bilmeliydi ve onların hikayelerini anlatırken, bu önemliydi. Senaryo aşamasından çekim aşamasına kadar olan süreçte, mekanların seçimi ve ön hazırlık süreci de çok önemliydi. Böylece, sette yoğunluğun ve duygunun dışarı vurması kolaylaşıyordu. Benim için belki de en önemlisi, her sahnenin nasıl çekileceğini bilmem gerekiyordu. Her ayrıntıyı, mekanı, ışığı önceden düşünüyordum. Bu, senaryonun tamamlandığı ve çekimin başladığı noktada tamamen kendi başıma yapabileceğim bir şeydi.” dedi.

Film yapım sürecinde ekiplerin birbirlerine güvenmeleri ve koordineli bir şekilde çalışmalarının önemini vurgulayan yönetmen Yeşim Ustaoğlu, “Bu süreçte, ekiplerin birbirlerine güvenmeleri ve koordineli bir şekilde çalışmaları gerekmektedir. Hızlı bir çalışma tempoları olmasına rağmen, belirli bir üslupta bir eser oluşturulur. İlk planlamadan çekimlerin tamamlanmasına kadar her aşamada, işin temelini oluşturan dilin yakalanması ve ritmin yaratılması önemlidir. Ses tasarımı, görüntü kadar önemlidir çünkü sesin, algımızı etkilediğini anlamak önemlidir. Post prodüksiyon süreci, sesin karakter psikolojisine nasıl hizmet ettiğini anlamak ve sesin anlamını vurgulamak için kritik öneme sahiptir.” İfadelerini kullandı.

Ödüllü kısa filmleriyle sinemaya adım atan ünlü yönetmen Yeşim Ustaoğlu, ilk sinemaya başlama serüvenini, başından neler geçtiğini ve anılarını seyircilerle paylaştı. Akabinde “tereddüt” “Araf” ve “İz” filmlerinden yola çıkarak kamera arkası, senaryo yazımı gibi konularda tecrübe ettiklerini anlattı.

Sohbet Havasında Geçen Söyleşide Karabük Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Musa Ak Eşliğinde Yönetmen Yeşim Ustaoğlu, Katılımcılarla Soru-Cevap Yaparak Tavsiyelerde Bulunarak Sohbet Ettiler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.