İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan: “Sokakta Sahipsiz Hayvan Kalmamalı”

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan: “Sokakta Sahipsiz Hayvan Kalmamalı”
Yayınlama: 14.04.2025
A+
A-

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Karabük’e geldi. İlk olarak Karabük Valiliği’ni ziyaretin ardından belediye başkanlarıyla birlikte sokak hayvanları konusunda bir toplantı gerçekleştiren Turan, daha sonra gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

“21. yüzyılın yeni sorunlarından biri”

Sokak hayvanları meselesini “21. yüzyılın yeni sorunlarından biri” olarak tanımlayan Bakan Yardımcısı Turan, bu alanda da siber güvenlik, uyuşturucuyla mücadele gibi yeni ve etkin çözümler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Şanlıurfa’da yaşanan trajik bir olayı hatırlatan Turan, sahipsiz sokak hayvanlarından kaçarken yaşamını yitiren üniversite öğrencisini örnek gösterdi.

Sokak güvenliği esastır. Evlatlarımızın okula rahat gitmesi, büyüklerimizin camiye rahat gitmesi, kadınlarımızın pazara güven içinde gitmesi, hepimizin özel ve önemli görevi. Risk nereden gelirse gelsin; terörden, trafikten ya da hayvandan… Sokak güvenliğini sağlamak boynumuzun borcudur.”

“Yakala, kısırlaştır, sal” dönemi sona erdi

Yeni yasal düzenlemelerle birlikte, belediyelere hem yasal hem de cezai sorumluluklar yüklendiğini belirten Turan, artık “yakala, kısırlaştır, sal” yönteminin terk edildiğini açıkladı. Yeni uygulamada esas olan yöntemi şöyle özetledi:

“Yakala, rehabilite et ve sahiplendirilene kadar barınakta tut. Artık sokakta sahipsiz hayvan kalmamalı. Belediyeler, bütçelerinin binde 5’ini bu işe ayırmak zorunda.”

Karabük’teki çalışmalar anlatıldı

Karabük’te yapılan çalışmalara da değinen Turan, kent genelinde yaklaşık 7 bin sahipsiz hayvan bulunduğunu, bunlardan 5 bine yakınının sahiplendirildiğini ifade etti. Belediyelerin barınak yatırımları hakkında da bilgi veren Turan, şunları söyledi:

  • Karabük Belediyesi barınağını 1 dönümden 41 dönüme çıkaracak.
  • Safranbolu Belediyesi, mevcut barınağını 13 dönüme genişletecek.
  • Eflani Belediyesi ise barınağını 3 dönüme çıkarmak için çalışmalara başladı.

“Hayvana eziyet hem kültürel hem hukuki suç”

Sokak hayvanlarına eziyetin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Turan, hem kültürel hem de yasal olarak bu davranışların suç teşkil ettiğini belirtti:

“Biz, elbisesinde uyuyan kediyi uyandırmamak için elbisesini kesen bir peygamberin ümmetiyiz. Ancak insanın güvenliği, huzuru ve özgürlüğü de bizim sorumluluğumuzdur.”

“Bir dilim ekmek çöpe gitmesin”

Turan, açıklamasında sivil toplum kuruluşlarına ve vatandaşlara da çağrıda bulundu. Barınakların sadece yapı değil, fonksiyonel olarak da desteklenmesi gerektiğini belirten Turan, hayvanların beslenmesinde israf olacak doğal gıdaların değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti:

“Karabük’te bir lokantada bir dilim ekmek çöpe gitmesin istiyoruz.”

Son olarak, sokak hayvanları meselesinin siyasi tartışma konusu haline getirilmemesi gerektiğini vurgulayan Turan, tüm tarafları iş birliğine davet etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.