Karabük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KASİD) Karabük Tanıtım Toplantısı’nda konuşma gerçekleştiren Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Bugün gerçekten çok heyecan verici güzel bir buluşmada bir aradayız. Bu bizim için son derece kıymetli son derece değerli bir buluşma. Çünkü Karabük için hizmet eden herkesi hizmet etmek isteyen herkesi bir araya getirmesi bakımından oldukça önemli değerli bir buluşma olduğunu düşünüyorum. Bu tür buluşmaları harekete geçirmek heyecanı aktive etmek bir pergelin noktaları gibi pergelin ana noktasını Karabük merkez olarak görüp, bütün dünyayı kucaklayan bir sistematik bir plan içerisinde hareket etmek gerçekten son derece önemli. Sayın KASİD Başkanımızla görüşmemizde de bunu özellikle ifade ettim. Uluslararası bir organizasyon bu. Uluslararası organizasyonun mutlaka bir ayağı Karabük olmalı.” dedi.
Karabük’ü merkez alan ve bütün dünyayı hedef kılan bir perspektiften yaklaşmak gerektiğine inandığını ifade eden Karabük Üniversitesi Rektörü Kırışık konuşmasında, Karabük’e hizmet eden herkesi Karabüklü olarak gören bir yaklaşım içerisinde dışlayıcı değil kapsayıcı bir Karabüklü profili içerisinde hareket ederek Karabük’ü daha çok geliştireceğimize inanıyorum. Çünkü dünyadaki süper güçlerin ana argümanlarından bir tanesi göçmen politikasıdır. Göçmen politikası özellikle beyin göçünü sağlaması, ekonomik göçü kendisine yönlendirmesi ve kültürel çeşitliliği arttırması, kültürel zenginliği artırması açısından son derece önem arz etmektedir.” dedi.
Karabük Üniversitesi olarak işbirliklerine açık olduklarını belirten Rektör Kırışık, sanayiye bilim katmanın üniversite için bir zorunluluk olduğunu dile getirdiği konuşmasında, “Karabük Üniversitesi olarak Karabük’e bilim katmak istiyoruz, ticarete bilim katmak istiyoruz, sanayiye bilim katmak istiyoruz. Bu bizim için zorunluluk, gereklilik değil. Biz ihtiyaçları hukukta üçe ayırıyoruz; zorunlu ihtiyaçlar, yararlı ihtiyaçlar ve lüks ihtiyaçlar olmak üzere. Bilim bu anlamda hem Karabük için hem ticaret için hem sanayi için büyük bir zorunluluk. Yararlı olmanın çok daha ötesinde çok büyük bir zorunluluk.” dedi.
Dünyada bilim sıralamaları açısından bakıldığında 2019 yılından itibaren Çin’in dünya bilim sıralamasında birinci sıraya geldiğine değinen KBÜ Rektörü Kırışık, Karabük’e her alanda bilim katılması gerektiğini belirterek, “Bilimde ne kadar ilerliyorsa, ticarette de o kadar ilerliyor, sanayide de o kadar ilerliyor, hatta yavaş yavaş sosyal bilimler sahasında birincilikleri eğer ele alırsak sosyal bilimlerde de o kadar ilerliyor anlamına gelecektir. Geçmişte benden şöyle bir sunum istenmişti; Dünyayı yönetenler nasıl yönetiyor? Dünyayı yöneten ülkeleri geçmişten günümüze kadar inceledim. Ve gördüğüm en temel argüman şuydu, aklımızda muhtemelen çeşitli şeyler canlanmış olabilir. İşte istihbarat örgütleri, savaş mekanizmaları, gizli derin yapılar gibi pek çok şey canlanmış olabilir. Genelde bize bunlardan bahsettiler. Ama bizim ulaştığımız bulgu; bilimde hangi ülke ileriye gitmişse o ülkenin dünyanın süper gücü olduğunu gözlemledik. Bu anlamda bilimde gelişmek zorundayız. Sanayiye, ticarete, Karabük’e her alanda her sahada bilim katmak zorundayız.” dedi.
Yapılacak çok iş olduğunu belirten Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, iş insanlarına seslenerek üniversite olarak nasıl bir katkı sunacaklarının değerlendirilmesi çağrısında bulunduğu konuşmasında, “Gelin hep beraber Üniversite perspektifinde size nasıl katkı sunabileceğimizi birlikte değerlendirelim. Yapacağımız çok şey var. Yapabileceklerimizin gerçekten sınırı yok. Bunlar sadece hayal gücümüzle sınırlı olan şeyler. Biz Karabük için belli çalışmalar planlıyoruz. “ dedi.
Konuşmasında Teknokent’te yeni bir yapılanmaya gittiklerini dile getiren Kırışık, karşılıklı belli sorun alanlarının olabileceğini bu sorunların istişarelerle çözülebileceğini ifade ettiği konuşmasında, “Teknokent bizim için son derece önemli. Teknokent’te yeni bir yapılanma yeni bir örgütlenme modeli içerisindeyiz. Hem Mühendislik Fakültesi hem Teknoloji Fakültesi hem Teknokent hem de teknoloji transfer ofisimiz aracılığıyla yeni bir atılım yapmanın eşiğindeyiz. Bu konuda birlikte çalışmak istiyoruz. Bize destek vermenizi istiyoruz. Çünkü çok kıymetli çok kaliteli bir ekibimiz var akademik ekibimiz var. Biz bu ekibimizin yapmış olduğu prototipleri, kavramsal tasarımları, modelleri hayata geçirmek istiyoruz. Ürün haline dönüşsün istiyoruz. Bunu yapabilmek için desteklerinizi bekliyoruz. Karşılıklı belli sorun alanları olabilir ama bunları karşılıklı istişare ederek geliştirebiliriz. Sorun alanlarını çözebiliriz, ivme kazanabiliriz. Karabük için bu ivmenin büyük bir zorunluluk olduğunu ifade edebilirim.” dedi.
Karabük merkezli olarak yapmak istedikleri bilim festivalleri olduğunu ifade eden KBÜ Rektörü Kırışık, bilim festivalleri konusunda destek beklediklerini dile getirdiği konuşmasında, “Festival kelimesine özellikle dikkat etmenizi istiyorum. Yani kongreler, sempozyumlar, çalıştaylar değil, bilim festivalleri dediğimiz festivaller var. Bunun üzerinde özellikle bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmamız inşallah tamamlanmak üzere. Çalışmamız tamamlandığında Türkiye ve uluslararası düzeyde Karabük merkezli olarak bilim festivallerimizi yapmak istiyoruz. Bu konuda özellikle desteklerinizi bekliyoruz.” dedi.
Bilim festivallerini yapmak için çok ciddi çalışma ve arayış içerisinde olduklarını söyleyen Rektör Kırışık, Karabük’te ciddi büyük organizasyonlara ev sahipliği yapılabilecek fuar alanlarına ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, “Çünkü bizim projelerimizin gerçekleşmesi için bu tür fuar alanlarına ihtiyaç var. Mesela 1 milyon kişiyi Karabük’te toplayabilir miyiz? Bir günlüğüne veya ilk başta 100.000 kişiyle başlasak nasıl olur? gibi farklı festivaller üzerinde çalışıyoruz.” dedi.
Türkiye’yi ve dünyayı kapsayan çeşitli projelerinin olduğunu söyleyen Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük’ü birlike geliştirmek istediklerini ve bu arzularının geçici olmadığını dile getirdiği konuşmasında, “ARGE merkezleri projelerimiz var. Bu projeler bir yönüyle sayısal bilim sahalarını mühendislik sahalarını kapsarken, bir taraftan da sosyal bilim sahalarını kapsayan ARGE merkezleri halinde tasarlıyoruz. İnşallah hayallerimizi hep beraber gerçeğe dönüştürebiliriz. Karabük için hep birlikte el birliği ile çalışabileceğimiz bir ortamın oluşması adına birlikte çalışmayı birlikte kazanmayı ve birlikte Karabük’ü geliştirmeyi hepinize teklif ediyorum öneriyorum ve desteklerinizi bekliyorum. Hepinize teşekkür ediyorum. Birlikte çalışma dileklerimizi sürekli olduğunu geçici olmadığını iletmek istiyorum.” dedi.
Kaynak: S. Oğuzhan Doğan