Cumhurbaşkanlığı seçiminde %50+1 oy çoğunluğunun çıkmamasından dolayı seçim 2. tura kaldı.
14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimlerinde itirazlar, yurtdışı oylarının sayılması gibi nedenlerle her ne kadar kesin sonuçlar ortaya çıkmasa da şekillenen durum itibariyle Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı Seçimi’nde, hiçbir adayın seçilme yeterliliğini kazanamadığını belirttiği dün ki açıklamasında, “Saat 15:15 itibarıyla sisteme girilmesi devam eden 35 bin 874 oyun tamamının ilk iki sırada yer alan adaylarımızdan Sayın Recep Tayyip Erdoğan‘a verilmiş olduğunu kabul etmemiz halinde, Sayın Recep Tayyip Erdoğan‘ın oy oranının yüzde 49,54 olduğu görülmüş, aynı şekilde 35 bin 874 oyun tamamının Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na verildiğini kabul etmemiz halinde de yüzde 44,85 oranında oy aldığı görülmüş. Böylece 6271 sayılı Yasa’nın 4. maddesinde öngörülen seçilme yeterliliğini hiçbir adayın kazanamadığı görülmüş ve daha önceden ilan edilen Seçim Takvimi‘ne göre, 28 Mayıs 2023 Pazar günü ikinci tur seçimlerinin yapılmasına kurulumuzca karar verilmiştir.” dedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Yener, YSK’ca kesin karara bağlanma tarihinin 18 Mayıs olduğunu ve 19 Mayıs‘ta kesin sonuçların ilan edileceğini ifade etti.
Karabük’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kesin olmayan sonuçlar çerçevesinde 94 bin 400 oy ile %59.4 oy oranına sahip olurken Kemal Kılıçdaroğlu 50 bin 900 oy ile %32 oy oranına sahip oldu. Karabük’te Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sinan Oğan’a %7.88’lik oy oranıyla 12 bin 530 seçmen teveccüh gösterdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karabük’te seçmen sayısının artmasına karşın geçtiğimiz Haziran 2018 seçimlerine göre oyunun bir miktar düştüğü görüldü.
TBMM Genel Kurulu, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin kesin sonuçların Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanmasını takip eden üçüncü günde saat 14.00’te çağrısız olarak toplanacak.
TBMM resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “TBMM İçtüzüğünün ‘İlk toplantı, and içme ve göreve başlama’ başlıklı üçüncü maddesine göre, ilk birleşimde, öncelikle milletvekillerinin ant içme töreni yapılacak. Ant içme, her milletvekilinin Anayasadaki metni kürsüden yüksek sesle aynen okumasıyla gerçekleştirilecek. Milletvekilleri; seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecek. Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında ant içebilecek.” denildi.
Milletvekilliğinde partilerin koltuk sayıları şekillenirken ortak aday olarak girilen şehirlerde bazı milletvekilleri aday oldukları partilerden istifa ederek kendi partilerinin gruplarını oluşturacak. Bundan dolayı da henüz partilerin koltuk sayılarında tam bir netlik oluşmadı.
Kaynak: Mahmut Özalp