100. Yıl Kültür Merkezi Konferans Salonu‘nda yapılan ’Tabiat Karabük Tıbbi Aromatik Bitkilerle Araziler Taçlanıyor’ tanıtım toplantısına katılan Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık pek çok konuya değindiği konuşmasında tıbbi ve aromatik bitkilere talebin her geçen gün arttığını söyledi.
Öncelikli hedeflerinin Safranbolu Safranı’nı korumak ve üretim alanlarını arttırmak olduğunu söyleyerek markalaşmanın önemli olduğunu vurgulayan Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, “Projemizin çok amaçları var. Biz burada birkaç tane ana amaçları söyleyelim dedik. Nedir? Öncelikli olarak Safranbolu Safranı’nı korumak ve üretim alanlarını arttırmak. Tıbbi aromatik bitkilerde çeşitliliği sağlamak ve buradaki üretim alanlarını artırmak, markalaşmayı sağlamak ki çok önemli markalaşmamız. Bu konuda gerekli çalışmalar yapmak, yerel pazar oluşturmak, projemizin amaçları arasında. En önemli amaçlarından bir tanesi de ekoturizm olacak.” dedi.
3 yıllık bir dönemde kendilerinin 8 tane hedeflerinin olduğunu söyleyen Ayvalık, ilk etapta Safranbolu Safran’ının 81 dekarlık üretim alanından 130 dekara çıkartmak istediklerini belirtti. Akabinde karabuğday, diğer ismi ile Greçka bitkisinin, 132 dekarlık alanda ektiklerini ve 650 dekar üretimi ise bu sene yapacaklarını söyledi. 12,5 dekarlık bir üretim alanı olan adaçayının ise 50 dekara, oğul otu (melissa) 5 dekardan 50 dekara, 10,5 dekarlık bir alanda üretimi olan kekiğin 50 dekarlık alana, aronya bitkisinin 32 dekarlık üretim alanı olduğunu söyleyip hedefin ise 150 dekar alan olduğunu belirtti. Son olarak 16 dekardan 50 dekara hünnap ve sumak ekim çalışmalarının başladığını söyleyerek 0 dekardan 50 dekara hedeflerinin olduğunu belirtti.
Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık konuşmasında, kurum olarak gerçekleştirmek istedikleri pek çok projeyi anlattı.
Meyvelerini, köklerini, tohumlarını dikkat çekici olan kısımlarını cam fanuslar içerisinde özel solüsyonlarla sergilemek istediklerini söyleyen Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, “Kurutulmuş örneklerini sergilemek istiyoruz. Meyvelerini, köklerini, tohumlarını dikkat çekici olan kısımlarını cam fanuslar içerisinde özel solüsyonlarla sergilemek istiyoruz. Yani bir herbaryum müzesi oluşturmak istiyoruz. Bu ‘Tabiat Karabük’ projesinin sürdürülebilir olması, isminin devamlı alabilmesi için son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bir yere geldikleri zaman ziyaretçiler, nerelere gidebiliriz diye bakıyorlar. İşte bölgemizde cam teras, tarihi bölgedeki yerler, camiler, bunların içerisinde herbaryum müzesi olsun. Tabiat projesinin ismini yaşatmak amacıyla gerekli konularda çalışmalarımı şimdiden ufaktan başladığımızı özellikle belirtmek istiyoruz,” dedi.
Yayan ya da atlı olarak yürüyüş projesi olan ‘Ekoturizm Safranbolu Doğa Rotası’ projesini anlatan Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, “Safranbolu kültür turizminde artık dünyada tanınan bir noktaya geldi ve son yıllarda karşımıza ekoturizm ve agroturizm kavramları çıktı. Bizler de tarımla ilgili olduğu için ekoturizmde Safranbolu kültür-turizmine destek vermeyi düşündük. Geçen sene bu konuda da yine kalkınma ajansından günlük bir teknik destek programımız olmuştu. Safranbolu Belediyesiyle biz de paylaştık, oraya da katılım sağladık. Orada birazcık daha temelleri atılmıştı. Şimdi bir yürüyüş rotası belirledik ve burada kamunun iki tane yatırımını baz aldık. Nedir bunlar? Bir tanesi Safranbolu Gayza Köyü’nde hemen cam terasın dönüş kavşağında. Bizim Safranbolu Ticaret Sanayi Odası’yla ortaklaşa beraber yürütmüş olduğumuz ‘Safranova’ projesi. Diğer uçta da Safranbolu Orman İşletme Müdürlüğü’nün yapmış olduğu ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Şehri’ projesi ki burada bir millet ormanı ile ilgili bir teklif var. Gerçekleşir gerçekleşmez ama gerçekleşirse harika olur,” dedi.
Yerel pazarlarda üretilen ürünleri pazarlamayı hedefleyen Ayvalık, “Ürettiğimiz ürünleri yerinde pazarlayabilecek bir potansiyelimiz var. Eskipazar’ımızda var Hadrianopolisimiz. Safranbolu’muz var, Yenice’miz var ve tabii bunu belediyelerle, Belediye ve İl Özel İdare birliği halinde yapacağımız yerel pazarlarda ürünlerimizi pazarlamayı hedefliyoruz,” ifadelerini kullandı.
İşlenen ürünlerde marka oluşturmayı hedefleyen Ayvalık, bu konunun üzerinde duracaklarını söyleyerek, “Ürün satışının yanı sıra hammaddenin mamul ya da yarı mamule çevrilmesi. İşlenen ürünlerde, kendi markamızın oluşturulması. Biz bu konuda özellikle üniversitelerimizle de işbirliği yaparak yol kat edeceğimizi düşünüyoruz, bunun üzerine fazlasıyla duracağız,” dedi.
Tıbbi aromatik bitkilerin çok kullanıldığını ve bu konuda doğru bilinen çok yanlış olduğunu söyleyen Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, bu konuda vatandaşları bilinçlendirmek için çaba sarf edeceklerini dile getirdiği konuşmasında, “Tıbbi aromatik bitkiler evet, çok kullanıyoruz ama inanın doğru bilinen çok yanlışlar var. Bunlar ön planda. Sizlere doğru bilgiler aktarmak için gerekli çalışmalar yapacağız. Nerede yapacağız? Sosyal medyada yapacağız, spot filmlerle yapacağız, sahaya inerek yapacağız, kalabalık ortamlarda, eski çarşıda, Güney Caddesi’nde, AVM’lerde bu bilgilendirmeleri sıklıkla yapacağız. Doğru bilgiye ulaşmanızı sağlamak için çaba sarf edeceğiz,” dedi.
Ayvalık, hedef koyulan ürünlerdeki üretim aşamalarının hepsini kayıt altına alacaklarını ve böyle bir sistem geliştirmeyi düşündüklerini söyleyerek, “İsmine doğru ürün. Evet, çok çok önemli. Biz burada bir veri tabanı tutabilir miyiz? Bununla ilgili çalışma yapacağız. Ama öncelikli olarak ürettiğimiz ürünleri hedef koyduğumuz ürünlerdeki üretim aşamalarının hepsini kayıt altına alacağız ve böyle bir sistem geliştirmeyi düşünüyoruz. İleriki çalışmalarda nerede üretilmiş, nasıl üretilmiş, ismine doğru bir ürün. Bu konuda bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Bu da büyük bir proje,” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Can Kuru