Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından düzenlenen programda Safranbolu Safranı’nın Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescilini aldığı duyuruldu.
Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Mustafa Yavuz, AK Parti Karabük Milletvekili D. Ali Keskinkılıç, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner, Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (GÜCİSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Kayabaşı Özener, kurum ve daire müdürleri, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Safranbolu Safranı için Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescili başvurusu yapamıştı. Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alan başvurular arasında Safranbolu Safranı da yer alırken Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası büyük bir girişime imza atmış oldu.
Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner program açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında, “Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak ilçemize adı verilen Safranbolu Safranı coğrafi işaretimizi ülkemizde 20.5.2009 tarihinde geçerli olmak üzere menşei adı olarak tescil ettirmiştik.
Safran bilinen en eski kültür bitkilerinden birisidir. Safranbolu ilçemizin marka değeri olan ürünümüzün sadece ülkemizde korunması değil aynı zamanda Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında da korunması başta üreticilerimiz adına ve Safranbolu ilçemiz adına önemlidir. Bu durumda Safranbolu coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonu’ndan da korunmasını sağlanması için başta Coğrafi İşaret Danışmanımız aynı zamanda değerli hemşerimiz Huriye Özener ve safran üreticilerimiz ile bir araya gelerek titizlik ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 10 Ağustos 2022 tarihinde başvurumuzu AB Komisyonuna gerçekleştirdik. Başvuru dosyamız AB komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü uzmanlarınca incelemelerinden başarı ile geçerek 7.9.2023 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde ilan edilmiştir. İlan sürecimiz 3 aydır. Bu sürecin tamamlanması ile birlikte Safranbolu Safranımız AB ülkelerinin tamamında koruma altına alınacaktır.” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.
Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (GÜCİSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Kayabaşı Özener yaptığı konuşmada, “Geçmiş kültürümüzün yansıması olan coğrafi işaretlerimiz aslında geleceğe uzanan bacasız sanayi dediğimiz kırsal kalkınmanın yegane anahtarlarından biridir.
Ve bir çok medeniyetlere ev sahibi yapmış olan zengin topraklara bereketli topraklara sahip olan Anadolu’muz bir çok coğrafi işaretli ürünleri ve elbette ki geleneksel ürün adlarını barındırmaktadır. Ve böylesi ürünlerin ülkemizde de özellikle altını çizmek istiyorum AB komisyonunda da tescillik yapması ülkemiz adına büyük ehemmiyet arz ediyor.” dedi.
Türkiye’de coğrafi işaret konusunda pek çok atılımlar ve açıklamalar yapıldığına değinen Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği Başkanı Huriye Özener gelişmeler hakkında bilgiler vererek, AB’de tescillere baktığımızda Türkiye’nin AB ile tanışma süresi 2009 tarihi ve 2013 yılında da tescil alan 14 tane tescilli ürünümüz var. 2023 yılı itibariyle ilan edilen bu sene sonunda tescilini beklemiş olduğumuz Ayaş domatesi, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş tarhanası, Ezine peyniri ve Safranbolu safranı. Dolayısıyla Avrupa Birliği’nde şuanda tescil edilen ve ilanı tamamlanmış olan 12.ayında tamamlanacak ürünlere baktığımızda toplamda 19 ürün tescillenmiş olacak. 39 tane ürünün tescil işlemleri başvurusu devam ediyor. 5 tanesi de geleneksel ürün adı.” dedi.
Safran üreticisi İsmail Yılmaz, yaklaşık olarak 2015 yılından bu yana büyük bir alanda üretim yaptığını dile getirerek “Daha çok üretmemiz gerekir. Safranbolu Safranı’nın kıymeti ve değerinin artacağına inanıyorum.”dedi.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise “Safran bizim adını aldığımız kıymetli bir bitkimiz. Festivallerle her yönünyle safran tanıtılmaya çalışılıyor. Avrupa Birliği işaretini de aldıktan sonra daha hızlı koşacağız diye düşünüyorum.” diyerek safranın hem turizm hem de katma değer noktasında büyük katkısının olduğunu vurguladı.
AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, “Gerçekten bizim için büyük bir başarı ve mutluluktur. Huriye hanım bana Safranbolu bitkisi bugün Avrupa Birliği’nde yayınlandı dedğinde çok sevindim.” dedi.
Emeği geçenlere teşekkür eden Keskinkılıç, “Üretimi arttırmamız lazım. Menşei ve mahreçi alacağız ama üretimi elimizde tutmadığımız sürece bize katkı sağlamaz.” Diyerek Safran hasadıyla ilgili festivallerin yapılmasına dikkat çekti.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz, “Ulusalda korunan bir değeri aynı zamanda uluslararasına taşıma noktasında bir yolculuk başladı. 7 Aralık’ta uluslararası anlamda AB Komisyonu tarafından coğrafi işareti de tescilleyerek bunu Safranbolu’ya, kentimize kazandırmış olacağız.” dedi.
Yavuz, sadece safranla değil, tıbbi aromatik bitkilerle ilgili çalışmaları yoğunlaştırmaları gerektiğini ifade ederek, “Coğrafi tescil çok önemli. Ulusal ve uluslararası düzeyde bir koruma sağlamış oluyor. Bu korumayla bizim bunu ticarileştirip pazar payını artırıp şehrimize ve yetiştirdiğimiz bölgelerimize gelir sağlamamız lazım.” dedi.
Karabük’ün iklim olarak 4 mevsimi de yaşadığını ifade eden Vali Yavuz, Safran’ın öncülük ederek katma değeri yüksek tıbbi aromatik bitkiler üretimine de yönelmek gerektiğini dile getirerek, “Safranın yanına yeni kardeşler bulmamız lazım. Safran bize öncülük eder. Hep birlikte bu konuda çalışmalarımızı hızlandırırız. Coğrafi işaret bir koruma sağlıyor.” Diyerek üretimin de arttırılması gerekliliğini vurguladı.
Vali Mustafa Yavuz, emeği geçenlere teşekkür ederek konuyla ilgili yapılabilecek pek çok noktaya değindi.
Kaynak: S. Oğuzhan Doğan