Geçtiğimiz günlerde Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mühendislik Fakültesi’nde düzenlenen “Kariyer Günü” etkinliği, öğrencileri ve akademisyenleri sektör temsilcileri ile bir araya getirdi.
Hamit Çepni Konferans Salonu’nda organize edilen etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Kardemir İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Aycan, öğrencilere deneyimlerini aktardı.
Yaptığı başarılı sunumla dikkatleri üzerine çeken Aycan, demir-çelik kenti Karabük’te cumhuriyetin 50. yılında dünyaya geldiğini ve bu durumun hayatında ki nadir ayrıcalıklardan biri olduğunu dile getirdi.
Eğitim hayatından örnekler vererek gençlere tavsiyeler de bulunan Aycan, “Karabük’ün eğitim seviyesi çok yüksektir. Kardemir’in varlığı, sosyal sağladığı imkânlar hep Karabük çocuklarının okumasında itici güç olmuştur.” ifadelerini kullandı.
“Uzun dönem askerlik yapmanızı tavsiye ediyorum”
Sunumunda öğrencilere askerlik konusunda tavsiyelerde bulunan Aycan, “Mesleğimi Karabük’te mümkünse de Kardemir’de kalmak üzere seçtim. Sene 96. Önümüzde askerlik var. O zaman okul öğrenci işlerinin bir hatası, sonra yazın bir arkadaşımızın düğününün araya girmesi derken askere gitmem bir seneyi buldu. 97’nin aralık ayında Tuzla Piyade Okulu’na gittim. Yedek Subay olarak yapıyorum askerliğimi. Siz de şimdi bu dönemeçtesiniz. Ben askerliğimi Yedek Subay olarak yapmanın hayatımda ki en büyük kazanımlarından biri olduğunu düşünüyorum. Çünkü hem yönetsel becerilerimizi, hem liderlik becerilerimizi, inisiyatif kullanma karar verme ve insan yönetme anlamında ben askerliğin bana çok şey kattığına inanıyorum. Eğer bir zorunluluğunuz yok ve imkânınız varsa da sizlere de uzun dönem askerlik yapmanızı tavsiye ediyorum.” dedi.
“Askerde memleketin gerçeklerini görüyorsunuz”
Askerde ülke gerçeğinin daha iyi gözlemlendiğini aktaran Aycan, “Askere gidene kadar ki bir senelik süreci verimli geçirdiğimi düşünüyorum. Bayağı okumalarım oldu. Sonrasında Tuzla Piyade Okulu, ardından Ardahan Çıldır da hudutta görev aldım. Askerde memleketin gerçeklerini görüyorsunuz. Bir faydası da o. Farkına varıyorsunuz. Ama bu yaşlarınıza kadar hep aynı insanlarla muhatap oluyorsunuz. Doğduğunuz, büyüdüğünüz mahalle, gittiğiniz ilkokul ve ortaokul. Hep aynı aşağı yukarı sosyal statüdeki insanlarla bir aradınız. Ama askere gittiğinizde memleketin dört bir köşesinden gelmiş çocuklarımızı görüyorsunuz. Orada ülke gerçeğini anlıyorsunuz. Uyuşturucu bağımlıları, krize girenler. Askerlik çok şey katıyor dediğim gibi size de tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.
Karabüklülerin Kardemir Tutkusu
Karabüklülerin Kardemir tutkusunu özüne bağlılık olarak değerlendiren Aycan, “Askerden döndükten sonra Karademir’e başvurduk. Kardemir’in de çok sıkıntılı günleri. Personel alımı yok. Beklemeye başladık. Bütün idealimiz Kardemir’de çalışmak üzerine. O süreçte başka hiçbir yerde iş başvurusunda bulunmadım. Karabük dışından gelmiş arkadaşlarımız biz Karabüklülerin Kardemir tutkusunu, başka yerde çalışmayı istemememizi pek anlayamıyorlar. Hatta vizyonsuzluk olarak değerlendirenler oluyor. Ama ben pek aynı görüşte değilim. Bunu özüne bağlılık olarak ben değerlendiriyorum.” ifadelerine yer verdi.
“İstikrarın yeniden gelmesiyle birlikte demir-çelik sektöründe iyi bir süreç başladı”
Görev sürecinde Kardemir’in durumu hakkında önemli sürece vurgu yapan Aycan, “2002 yılında Yüksek Fırınlar ve Sinter Müdürlüğü’nde İşletme Mühendisi olarak görev yapmaya başladım. Çok sıkıntılı günler. 2000-2002 arası Kardemir’in personel maaşlarını ödeyemediği, finansal olarak çok sıkıntılı yıllar. Sonrasında 2002 yılında ki seçimler ülkeye siyasi istikrarın yeniden gelmesi demir-çelik sektörün genel olarak yönünü yukarı çevirmesiyle beraber iyi bir süreç başladı.” dedi.