“Türkiye Doğum Artışı Politika Modeli” Tanıtıldı

“Türkiye Doğum Artışı Politika Modeli” Tanıtıldı
Yayınlama: 14.05.2025
A+
A-

Karabük Üniversitesi Kamu Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAPGEM) tarafından hazırlanan “Türkiye Doğum Artışı Politika Modeli” tanıtım toplantısı yapıldı.

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde Safranbolu Kampüsü Taş Bina‘da düzenlenen tanıtım toplantısına, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, akademisyenler, KAPGEM üyeleri ve davetliler katıldı.

“Türkiye’nin doğurganlık hızı ciddi şekilde geriliyor”

Açılış konuşmasının ardından Karabük Üniversitesi Rektörü ve KAPGEM Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Kırışık kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Doğum oranlarındaki düşüşün, Türkiye’nin geleceği açısından önemli sonuçlar doğuracağını vurgulayan Kırışık, şu değerlendirmede bulundu:

“2025 yılının Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ‘Aile Yılı’ ilan edilmesiyle birlikte ailenin korunması ve geliştirilmesi yönünde yapılacak çalışmaların önemi daha da artmıştır. Biz de bu kapsamda doğum oranlarındaki düşüşü mercek altına aldık ve politika önerimizi oluşturduk.”

Kırışık, Türkiye’de toplam doğurganlık hızının 2001 yılında 2.38 iken, 2024 itibarıyla 1.48 seviyesine düştüğünü açıkladı. Bu seviyenin, nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2.1’in oldukça altında olduğuna dikkat çeken Kırışık, genç nüfusun azaldığını ve yaşlı nüfusun arttığını söyledi.

“Toplum yaşlanıyor, iş gücü daralıyor”

Prof. Dr. Kırışık, çocuk oranlarının 1950’li yıllarda yüzde 45’lerde seyrederken günümüzde yüzde 22’ye kadar düştüğünü belirterek, bu durumun uzun vadede iş gücü açığı, sosyal güvenlik sistemi baskısı ve ekonomik maliyetler doğuracağını ifade etti. Özellikle genç nüfusun azalmasının ülkenin enerjisini ve kalkınma kapasitesini zayıflatacağını belirten Kırışık, şu ifadeleri kullandı:

“Bir ülkenin gelişimi genç nüfusa bağlıdır. Gençlerin sayısı düştükçe üretim, inovasyon ve rekabet gücü de azalır. Bu süreci tersine çevirmek için etkin ve uzun vadeli nüfus politikalarına ihtiyaç var.”

“İlk doğum yaşı 27’ye yükseldi”

Sunumda doğum yapan annelerin ortalama yaşının da arttığını belirten Kırışık, bu durumun çocuk sahibi olma isteğini ve imkanını azalttığını kaydetti. 2001 yılında ortalama 26,7 olan annelik yaşı, 2024’te 29,3’e, İlk doğum yaşı ise 27,3 yükseldiğini kaydetti. Rektör Kırışık, Bu değişimin, kadınların çocuk sahibi olmayı daha ileri yaşlara ertelediğini ifade etti. Ayrıca AB ve Türkiye karşılaştırmalarıyla doğurganlık hızlarının batı ülkeleri seviyelerine indiğini, bu gidişatın durdurulmaması halinde Türkiye’nin de benzer sorunlarla karşı karşıya kalacağını vurguladı.

“Model kitap haline getirilecek”

Hazırlanan doğum artışı politika modelinin, ilerleyen dönemde Karabük Üniversitesi yayınları kapsamında kitaplaştırılacağı bilgisini de veren Kırışık, modelin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara yol gösterici nitelikte olduğunu dile getirdi.

Toplantı, günün anısına çekilen fotoğrafla sona erdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.