Safranbolu’da düzenlenen 8. Müze Kent Doğa ve Motosiklet Festivali, doğaseverleri ve motosiklet tutkunlarını bir araya getirirken, Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü de bu festivalde yer aldı. Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Feridun Uçar, gazetemize verdiği röportajda, geleneksel okçuluk sporunun önemini, kulübün hedeflerini ve faaliyetlerini detaylı bir şekilde aktardı.
Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Feridun Uçar, festivale katılımlarının asıl amacının geleneksel okçuluk kültürünü tanıtmak ve bu sporu Safranbolu’da daha da yaygın hale getirmek olduğunu vurgulayarak, “Bu etkinliğe, okçuluk gösterileri yaparak katkı sağlamak amacıyla geldik. Amacımız, Safranbolu ismini yaşatmak ve bu ismi tüm Türkiye’de tanıtmak. Kulübümüz, özellikle gençlerimiz ve yetişkinlerimiz için bir kültür merkezi gibi çalışıyor. Her yaştan sporcumuz var ve onların bu kültürü öğrenmesi bizim için çok önemli. Bu spor, sadece bir ok atıp hedefi vurmakla ilgili değil; asıl mesele, geleneksel kültürümüzü yaşatmak.” dedi.
Kulüp olarak gençlere yönelik düzenledikleri kurslara da değinen Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Uçar, bu kursların sadece spor eğitimi vermekle kalmadığını, aynı zamanda kültürel mirasın aktarılmasına da büyük katkı sağladığını belirterek, “Ayda bir veya üç ayda bir kurs düzenliyoruz. Ancak bu süre içerisinde kurslara katılmak isteyen kişi sayısını sınırlı tutuyoruz, çünkü bu spor güvenlik gerektiriyor ve biz de bu konuda hassas davranıyoruz. Eğitimlerimizde genellikle kendi temin ettiğimiz malzemeleri kullanıyoruz ve bu işe merak duyan herkesi aramızda görmek istiyoruz.” dedi.
Karabük genelinde faaliyet gösteren altı kulüpten üçünün aktif olduğunu ve bunlar arasında en faal olanın kendi kulüpleri olduğunu belirten Uçar, “2023 yılında kurulan kulübümüz, kısa sürede önemli bir büyüme kaydetti. Ancak, çok hızlı büyümek yerine, sporcularımızı daha iyi yetiştirmeye odaklanıyoruz. Şu anda 41 lisanslı sporcumuz var ve hemen hemen hepsinin birer madalyası var.” diye ekledi.
Geleneksel okçuluk sporunun her yaşa hitap ettiğini ve başlangıç yaşının 7 olduğunu belirten Uçar, yay, ok gibi kullanılan malzemelerin yapısı ve tarihi hakkında da bilgiler vererek, “Elimizde bulunan yay, lamina bir yaydır. Normalde tek parça gibi görünse de, yapımında sinir, boynuz ve akçaağaç gibi farklı malzemeler kullanılır. Bu yaylar, atalarımızın kullandığı oklarla benzer özellikler taşır. Geleneksel okçuluk, tamamen el işçiliği ile yapılan bir spordur ve bu yönüyle de özel bir yere sahiptir.” dedi.
Kulübün açık alan ihtiyacının karşılanması konusunda destek beklediklerini de ifade eden Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Uçar, konuşmasında, “Sağ olsunlar, Sayın Belediye Başkanımız ve Kaymakamımız, kulübümüzün kuruluşu sırasında bize büyük destek verdiler. Ancak, daha fazla açık alana ihtiyacımız var ve bu konuda Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile birlikte çalışmalar yürütüyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Feridun Uçar, konuşmasını, “Bu spor, bizim kültürümüzün bir parçası ve biz de bu kültürü yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Safranbolu’da geleneksel okçuluğu tanıtmak ve sevdirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Merak duyan herkesi aramızda görmek istiyoruz.” diyerek tamamladı.