Safranbolu da bu yıl kurulan ve gerçekleştirdiği pek çok programla adından söz ettiren Mor Safran Kültür Sanat Derneği ‘Karabük’ten Zonguldak’a Trenle Şiir İstasyonları’ programıyla katılımcılarına unutulmaz anlar yaşattı. Karabük başta olmak üzere Bartın ve Zonguldak‘tan da yazar, şair ve şiirseverin katıldığı ‘Karabük’ten Zonguldak’a Trenle Şiir İstasyonları’ programını gerçekleştirdi. Başarıyla organize edilen sanat dolu program da 50’yi aşkın katılımcı ile Zonguldak’ta renkli bir gün geçirildi.
Karabük’ten Zonguldak’a sabah 07.05 treniyle yolculuk yapan katılımcılar, Çaycuma gibi belirli istasyonlardan da programa katılan yazar, şair ve şiirseverle birlikte güzel bir gün geçirdiler. Tren yolculuğunu şiirler, türküler eşliğinde geçiren katılımcıları Zonguldak’ta Zonguldak Belediyesi’ne ait bir otobüs karşıladı.
Mor Safran Kültür Sanat Derneği yöneticileri ve katılımcılar Zonguldak Kömür Jeoparkı Müdürü Yardımcısı Arda Yılmaz’ın rehberliğinde, Maden Müzesi’ni gezerek hem Zonguldak’ın hem de maden işçiliğinin tarihi hakkında bilgi edindi.
Maden Müzesi gezisi sırasında drama oyunu gerçekleştirilerek günümüzün Kara Elması‘ı taşkömürü denilen maden kömürünün bulucusu Uzun Mehmet’in hikâyesi Şiir İstasyonları Programına katılan konular tarafından canlandırıldı.
Katılımcılar drama oyununun sonrası, Maden Müze’sinin yanında bulunan Maden Ocağı’na girerek yetkililerden maden ve madencilik hakkında bilgi aldı. Ardından katılımcılar Maden Şehitleri Anıtı’nda hatıra fotoğrafı çekildi.
Mor Safran Kültür Sanat Derneği yöneticileri ve katılımcılar, Zonguldak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kürşat Coşkun ile Zonguldak Belediye Kültür Merkezi’nde biraraya gelirken Emekliler Konağı’nda Zonguldaklı şair, yazarlarla buluştu.
Mor Safran Kültür Sanat Derneği Başkanı Yazar Şair Döndü Açıkgöz programla ilgili açıklamalarda bulunarak, “Biz sabah 07.05 treni ile birlikte Karabük’ten 49 yolcumuzla birlikte Şiir İstasyonları Programıyla Zonguldak’a indik. Kahvaltımızı yaptık. Kahvaltı sonrasında maden müzesini gezdik. Maden Müzesi sonrası Kürşat Coşkun, çok sağ olsun daha önceden haberleşmiştik. Emekliler Konağı’nda bizleri ağırlayabileceğinden bahsettiler. Bu arada yine bize kendileri vasıtasıyla belediye bir otobüs tahsis etti. Bizi bütün gideceğimiz yerlere getirip götürme işlemi bu konuda çok rahatlık oldu. Bu konuda Kürşat Bey’e bizi burada Emekliler Konağı’nda ağırlamasından dolayı, ikramlarından dolayı her türlü konuda destek verdiklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Maden Müze gezimiz de çok güzel geçti. Arda Yılmaz da bize orada rehberlik yaptı. Bu konu da çok güzel yakınlık ilgisini gördük. Hatta orada drama oyunu oynandı. Maden müzesinde. Onlar bizim deneyimlerimiz oldu. Bunun yanı sıra trende gelirken sabahleyin çok coşkulu bir program yaşadık. Devrek’ten sürpriz konularımız oldu. 7 tane yolcu katıldı bizlere. Trende şiir etkinliği varmış katılmak için geldik dediler duymuşlar. Yine sağlıkçılar tesadüfen bizlerle oldular. Güzel bir programla Zonguldak’a indik.” dedi.
“Bu ziyaretlerin yararlı olacağını düşünüyorum”
Zonguldak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kürşat Coşkun ise gerçekleştirilen program hakkında yaptığı açıklamada yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Coşkun, bu tarz etkinliklerin önümüzde ki günlerde ortak hareket edilerek gerçekleştirilmesi durumunun bölge açısından da yaralı olacağını belirterek, “Bir edebiyatçı grubunun Zonguldak’ta olacağını ve birlikte hareket ederek, Safranbolu’dan Karabük’ten buraya geleceklerini söylediklerinde açıkçası çok memnun olduk. Biz böyle kentimize gelen bizi ziyaret gelen birçok dostumuzu birçok özellikle sanat çevresinden gelen arkadaşlarımızı elimizden geldiğince ağırlamaya çalışıyoruz. Ancak böylesi bir gurubun Zonguldak’a gelmeleri ve bizimde kendilerine elimizden geldiğince bir şekilde ev sahipliği onurunu bahşetmeleri bizim içinde çok önemli oldu. Biz açıkçası çok bir şey yapamadık. Mütevazı imkânlarımızla kendilerini karşılıyoruz. Çok daha güzel çok daha farklı şeyler yapılabilir. Bunları önümüz dönemde belki bu ziyaretleri karşılıklılık durumuna göre belki Karabük-Zonguldak ve belki diğer noktaları da kapsayacak şekilde, en azından ortak tarihimiz ortak kültürümüz olan bölgedeki bütün bu dinamikleri bir şekilde harekete geçirerek; onların birbirlerini daha yakından tanımaları, bilmeleri, kim neyle uğraşıyor bunları görmeleri için bu ziyaretlerin yararlı olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Katılımcılar, 18.35’de tekrar Zonguldak’tan trenle şiir dinletisi eşliğinde Karabük’e geldiler.
Hoş sohbet, şiir ve türküler eşliğinde geçen programda katılımcılar, Mor Safran Kültür Sanat Derneği yöneticilerine beğenilerini ve teşekkürlerini sundu.
Kaynak: S. Oğuzhan Doğan - Mahmut Özalp
Mor Safran Kültür Sanat Derneği tarafından organize edilen ‘Karabük’ten Zonguldak’a Trenle Şiir İstasyonları’ programı büyük beğeni toplamış. Tebrik ederim. Kutlu olsun diyorum.