Karabük Valiliği önderliğinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen I. Safran Çalıştayı’nın ilk gününde çalışma grupları sunumlarını tamamladı. 5 çalışma grubunun da sunumlarını tamamlamasıyla Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık çalıştayın ön raporunu açıkladı.
Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, I. Safran Çalıştayı’nın rapor sunumunu gerçekleştirerek, “Bugün ülkemizden 7 farklı üniversiteden 20’den fazla hocamızla beraber olduk. 5 çalışma grubu oluşturduk. Ülkemizin çeşitli kurumlarından, üreticilerden oluşan 5 ayrı çalışma grubumuzla çalıştayımızı tamamladık. Çalışmalarımızı da kitapçık olarak yayınlayacağız. Grup liderlerimizle 16 maddeden oluşan çalıştay ön raporunu tamamladık.” dedi.
Çalıştay ön raporunu açıklayan Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Ayvalık, “Birinci olarak tohumluk yumru üretim yöntemlerinin geliştirilmesi, teşvik edilmesi ve desteklenmesi, bütün safran üreticilerinin bir çatı altında toplanması ve bu birlik içerisinde safran kurutma tesisi, paketleme ünitesi, kurutma makinası, söküm dikim makinaları ve yumru kalibrasyon makinalarının kurulması, gübreleme yöntemlerinin miktarlarının uygulama zamanlarının belirlenmesi ve üreticiye tavsiyede bulunulması, safran üretiminde dikim şekli, dikim zamanı, yetiştirme metotlarında yeni üretim tekniklerinin araştırma ve geliştirme yapılmasına konularında kararlar alındı.” dedi.
Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Ayvalık, “Safranbolu safranında kimyasal analizlerin ve standardizasyonunun yapılması ile ilgili araştırmaların yapılması, safranda görülen hastalık ve zararlı için mücadele yöntemlerinin araştırılması, somut önerilerin oluşturulması, tohumluk yumru kalibrasyonu yapılarak üretimin desteklenmesi, safranın üretiminde, doğru tarla hazırlığı, üretim teknikleri, dikim yöntemleri, sulama yöntemleri ve periyotları, gübreleme ve önemi, hastalık ve zararlı ile mücadele yöntemleri hakkında çiftçi eğitim programlarının oluşturulması konuları da çalıştay ön raporumuzda yer almaktadır.” dedi.
Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, “Küçük işletmelerin ve ev hanımlarının safran üretimi için teşvik edilmesi, ekoturizm için tarladan tabağa etkinliği yapılarak atölyelerin kurulması, Safran Pazar olanaklarının araştırılması, safranın farklı kullanım alanlarına yönelik bilimsel çalışmaların başlatılması, safran tebliği ve safranda kalite yönetmeliğinin çıkarılması gerekliliği de önçalıştay raporumuzun içerinde bulunan konular arasındadır.” dedi.
Ayvalık, çalıştay ön raporu ile ilgili yaptığı açıklamasını, “Safranda kalite ve son tekniklerin değerlendirilmesi amacıyla üreticiler ile akademisyenlerin bir araya getirilecek bir platform oluşturulması, safranlı yemekler için reçete oluşturulup bunun her türlü reklamının yapılarak markalaşma yolunda sürdürülebilirliğinin sağlanması, Safranbolu yöresine ait bir yemekle markalaşmaya gidilmesi yönünde kararlar oluşturulması noktasında önçalıştay raporumuzda kararlar alınmıştır. 16 maddeden oluşan bu önçalıştay raporumuzun ülkemize, şehrimize hayırlar getirmesini diliyorum.” İfadeleriyle tamamladı.
Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık 20 gün boyunca Lavanta Kokulu Safran Bahçesi’nde ekipleriyle birlikte misafirleri ağırlayacaklarını söyleyerek bahçeyi gezmek isteyen vatandaşları davet ederek, “20 gün boyunca Gayza Köyü’nde Lavanta Kokulu Safran Bahçesi’ndeyiz. Tarlamızı merak eden vatandaşlarımız bizlerle birlikte tarlamızı gezebilirler.” dedi.
Ayrıca Ayvalık Safranbolu’da büyük bir safran kongresi veya safran ile ilgili uluslararası tarım zirvesinin yapılması konusunda amaçlarının olduğunu ifade etti. (SOD)