KALEMDEN DÖKÜLENLER

Yayınlama: 04.10.2022
A+
A-

Karabük-Safranbolu Kesintisiz Yol Projesi

Değerli okuyucularımız, hepinize hayırlı, mutlu, bereketli günler diliyor uzun zamandır ara verdiğim köşe yazılarıma bugün itibariyle tekrar başlıyorum.

Karabük kamuoyundan Türkiye gündemine, genel hayatın olağan akışında yaşananlardan, tarihi bilgilendirmeden gördüklerim ve hissettiklerime kadar birçok konuyu kapsayan köşe yazılarımla sizlerle birlikte olmaya çalışacağım.

Yazımın ana konu başlıklarına da değinecek olursam birincisi Karabük gündemini projenin bitimine kadar meşgul edecek olan Karabük-Safranbolu Kesintisiz Yol Projesi, akabinde yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından doluluk oranlarının neredeyse %100 diye kamuoyuna lanse edilen Karabük Üniversitesi kontenjanlarının Mühendislik Fakültesi özelinde geçmişten bugüne kısa bir değerlendirmesini sizlere sunup bu yazımda sizlere veda edeceğim.

Karabük Belediye Başkanı Sn. Rafet Vergili’nin 3. adaylık döneminde (Ocak 2019) verdiği vaatlerden biri olan “Kesintisiz Ulaşım Projesi” geçtiğimiz günlerde başladı. O dönemlerde Sn. Vergili Karabük’ün 50 yılını inşa etmek için 5 yıllık bir programla yola çıktıklarını belirtmiş vatandaşlar için ne gerekiyorsa gece gündüz tamamlayıp Karabük’ün 50 yılını inşa etmiş olmayı arzulamıştı. Ki 2019 yılının başlarında da belediye bütçesinin rahatlıkla 5 yıl içerisinde 3 alt geçit 3 üst geçit yaparak Karabük’te trafik problemini çözmüş olacaklarını da sözlerine eklemişti.

Kesintisiz yol projesi, KARDEMİR Kavşağı sorunu, Millet Bahçesi derken gelinen noktada Cumapazarı Kavşağı’ndan Bulak Kavşağı’na kadar yapılacak olan ve Sn. Vergili’nin deyimiyle Zonguldak’tan Safranbolu’ya kesintisiz ulaşım projesi hummalı bir şekilde başladı.

 Öncelikle şunu belirtmeliyim ki cefa çekilmeden sefa sürülmez. Yeni bir şey ortaya koymak için eskiyi yıkmak, yenilemek gerekir. Proje başladığından bugüne ve hatta abartısız bitişine kadar Karabük ciddi anlamda ulaşım problemi yaşayacak. Kilometrelerce araç kuyrukları da olacak ama umuyorum ki bütün çalışmalar sonlandığında rahata erilecek çünkü rahata erilmeyecekse bu kadar çile, bu kadar ekonomik harcama boşa gitmiş olacak.

Gelelim projede umarım dikkat edilmiştir diyeceğim birkaç konuya. Cumapazarı Kavşağı’ndan Bulak Kavşağı’na kadar olan söz konusu projede vatandaşların çeşitli ihtiyaçları için uğrak noktaları olan bölgelerde yaya geçitleri ve otopark alanları herhalde es geçilmemiştir.

2014 yılının Eylül ayında Sn. Vergili’nin aracının battı çıktı da sular altında kaldığı fotoğrafı hatırlatmak isterim ki okuyucularımızın da hemen gözünün önünde canlanacaktır. Şunu da eklemek isterim, Sn. Vergili bu sene yoğun kar yağışı akabinde çatısı çöken Şirinevler Pazar Yeri ile ilgili olarak BRTV ekranlarında yaptığı açıklamada ihmal olduğunu, herkesin sorumluluk sahibi olması gerektiğini ve kişiye bir şey bırakmamak gerektiğini vurgulamıştı.

Değineceğim noktaya gelecek olursam, Namal Kavşağı’na ve Balıklar Kayası Kavşağı’na yapılacak olan battı çıktılarda dere su seviyesi (yeraltı su seviyesi) düşünülmüş ve yapılan projede gerekli çalışmalar, önlemlerin alınmış olması gerekliliğidir. Geçmişe göre Karabük ve bölgemiz daha çok yağış almaya başlamışken ve yaşanılan tecrübeler varken proje bittiğinde yeni bir battı çıktı gündemi yaşanmasını kimse istemez.

 Biraz da şimdi yaşanan sıkıntılara değinelim.

Örneğin otobüs ve minibüs hatlarının güzergahları ve Karabük Valiliği’ne veya Atatürk Bulvarı üzerinde herhangi bir yere gitmek isteyen vatandaşların yaşadığı sıkıntı. Toplu taşımalarda vatandaş ya Namal Kavşağı’nda inecek ya da Kurtuluş Kavşağı’nda. İki taraftan da yürümesi hayli meşakkatli. Bu noktada vatandaşların sıkıntı çektiği ve şehrin yöneticilerinden bu konuda yardım bekledikleri kısık sesler halinde yayılıyor.

Proje çalışmaları neticesinde yol güzergahı değişiyor, tek şerite iniyor, kimi yerde ters yönde trafik akışı sağlanıyor. Projeler program çerçevesinde ilerler ve hangi gün hangi yolun tek şerite döneceği, Karabük-Safranbolu ulaşımının hangi alternatiflerde sağlanacağı bellidir. Yetkililerin yol güzergahlarındaki değişimleri vatandaşlara bizler aracılığıyla, sosyal medya aracılığıyla iletmesi hem vatandaşlarımızın güzergâh belirlemesi hem trafik akışında yaşanan aksiliklerin bir nebze de olsa giderilmesine yarar sağlayacaktır. Belki vatandaş 1 saat erken çıkacaktır ama gideceği yoldan emin olacak ve bu bilgilendirmeden dolayı da teşekkürlerini sunacaktır. Vatandaşımızın Karabük’ten Safranbolu’ya, Safranbolu’dan Karabük’e çektiği çileyi ve yorgunluğu belki bir nebze azaltacaktır diyerek bu konudaki düşüncelerime şimdilik ara veriyorum.

Karabük Üniversitesi Kontenjanları

Gelelim doluluk oranlarının neredeyse %100 diye kamuoyuna lanse edilen Karabük Üniversitesi kontenjanlarına. Bu noktada da, doğrudur bu sene açıklanan kontenjanların çoğu dolmuştur peki ya geçmişe baktığımız da öğrenci kentine dönen Karabük’te öğrenci sayıları artıyor mu azalıyor mu? Kastettiğim öğrenci sayıları tabi ki de kontenjanla gelen ve ÖSYM sınavlarına giren ve böylelikle Karabük’ü kazanan öğrenci sayılarıdır. Bu noktada bir bakış açısı oluşturmak amacıyla KBÜ Mühendislik Fakültesi örneğini sizlere sunacağım.

Devamı sonra…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.