KALEMDEN DÖKÜLENLER

Yayınlama: 07.10.2022
A+
A-

Değerli okuyucularımız, geçtiğimiz günlerde Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde faaaliyet gösteren bir laboratuvarın belli kriterler üzerinden üniversite sıralaması yaptığını ifade etmiş ve KBÜ’nün kaçıncı sırada olduğuyla ilgili sorular sorduğum yazımı bugün sizlere sunuyorum.

Değerli okuyucularımız, geçtiğimiz günlerde Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde faaaliyet gösteren bir laboratuvarın belli kriterler üzerinden üniversite sıralaması yaptığını ifade etmiş ve KBÜ’nün kaçıncı sırada olduğuyla ilgili sorular sorduğum yazımı bugün sizlere sunuyorum.

KBÜ kaçıncı sırada?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) University Ranking by Academic Performance Laboratuvarı (URAP) geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki 183 üniversitenin akademik performansının sıralandığı listeyi yayımladı. Üniversitelerin akademik performasına göre sıralanan bu  listede yabancı öğrencilerin katkısıyla dünya sıralamasına giren Karabük Üniversitemiz sizce kaçıncı sırada? Peki bu akademik performans sıralamasına göre Karabük Üniversitesi dünyada sıralamaya girebildi mi?

İşte bu soruların cevabını bu yazımda sizlere sunuyorum.

2022-2023 URAP Türkiye sıralamasında Karabük Üniversitesi 183 üniversite arasında 64. sırada yer alıyor. Listede Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi 44. Sırada, Düzce Üniversitesi 63. Sırada, Bartın Üniversitesi 84, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi 86. Sırada, Kastamonu Üniversitesi ise 89. sırada yer alıyor. Söz konusu listede ilk 10’u ise sırasıyla Koç Üniversitesi , Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Ankara Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi yer alıyor.

Listede üniversitelerin makale puanı, atıf puanı, bilimsel döküman puanı, doktora puanı, öğretim üyesi/öğrenci puanı, uluslarası işbirliği puanı, yurtiçi işbirliği puanı, TÜBİTAK proje puanı yer alıyor.

Kurum tarafından Karabük Üniversitesi’nin makale puanı 104,77, atıf puanı 119,19, bilimsel döküman puanı 108,12, doktora puanı 97,73, öğretim üyesi/öğrenci puanı 25,31, Uluslarası İşbirliği Puanı 58,62, yurtiçi işbirliği puanı 43,04, TÜBİTAK proje puanı 80,26, toplam puanı ise 637,05 olarak açıklandı.

Söz konusu değerlendirme kriterlerine göre Karabük Üniversitesi bölgemizdeki üniversitelerle kıyaslandığında ne durumda?

Karabük Üniversitesi makale puanı ve atıf puanı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi’nden fazla iken Bartın, Düzce ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin altında kalmış durumda.

Bilimsel döküman puanı kıyaslandığında ise Karabük Üniversitesi’nin puanı, Bartın ve Kastamonu Üniversitesi’nden fazla iken Düzce, Bolu Abant İzzet Baysal ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitelerinin altında kalmış durumda.

Karabük Üniversitesi’ni doktora puanında geçen bölge üniversitesi Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi olurken söz konusu diğer üniversitelerin puanları KBÜ’nün altında.

Karabük Üniversitesi’nin açıklanan puanlara göre en kötü olduğu puan türü ise öğretim üyesi/öğrenci puanı. KBÜ’den sonra en düşük puana sahip Kastamonu Üniversitesi’nin puanı 43,58. KBÜ’nün puanının 1.5 katından fazla.

Uluslararası İşbirliği Puanına gelecek olursak bu puan türünde de KBÜ’nün puanı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi’nden fazla iken Bartın, Düzce ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin altında kalmış durumda.

KBÜ’nün yurtiçi işbirliği puanı sadece Kastamonu Üniversitesi’nden fazla iken diğer bölge üniversitelerinin altında olduğu da açıklanan verilerden görülüyor.

TÜBİTAK proje puanlarını kıyasladığımızda ise KBÜ, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi haricindeki üniversileri geride bırakmış durumda.

Gelelim ‘KBÜ dünya sıralamasına girebildi mi?’ sorusuna.

URAP’ın yapmış olduğu basın açıklamasında ‘2021-2022 dünya sıralamasında maalesef ilk 500’e girebilen üniversitemiz kalmadı.’ ifadeleri yer alıyor. Geçmiş yıllarda ilk 500’e giren üniversitelerimiz vardı ama yeni yapılan değerlendirmede malesef ilk 500’de Türkiye’den hiçbir üniversite yok.

Peki ilk bin de Türkiye’den üniversite var mı?

Yapılan basın açıklamasında ilk bin sıralama için ise, “1000’e ise sadece aşağıdaki 10 üniversitemiz girmeyi başardı. İlk 500’ en yakın üniversitemiz yine Hacettepe Üniversitesi (524.) oldu.’ denildi.

İlk binde yer alan üniversiteler ise Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi.

Sanırım sorumun cevabını burada verdim.

Ayrıca URAP tarafından yapılan basın açıklamasında üniversitelerin yıllara göre sıralamasındaki değişim de paylaşıldı. Yapılan paylaşımda Karabük Üniversitesi’nin bir önceki raporda 61. Sırada iken 3 sıra gerileyerek 64. Sıraya düştüğü görülüyor.

Sizlere verileri paylaşan kurumu da tanıtacak olursam University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı kendini 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan bir kurum olarak tanıtmakta.  Kurum amaçlarının yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları doğrultusunda değerlendirebilmek için bilimsel metodlar geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmak olduğunu ifade etmektedir.

BAKKA’nın Sayıştay Raporu’na bir bakalım

T.C. Sayıştay Başkanlığı geçtiğimiz ay (Eylül) 2021 yılına ait gerçekleştirilen denetim raporlarını kurum kurum paylaştı. Paylaşılan ‘Sayıştay Denetim Raporları’nda Batı Karadeniz Kalkınma  Ajansı (BAKKA)’nın raporları da görülüyor.

Devam daha sonra……

Kandilimiz mübarek olsun

Ayrıca değerli okuyucularımız, Yüce Allah’ın Enbiya Suresi’nin 107 ayetinde ‘Ve seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.’ dediği sevgili peygamberimiz, iki cihan serveri, insanlığa rahmet ve hidayet vesilesi olan Hz. Muhammed (sav) Efendimizin dünyaya gelişinin yıl dönümü olan Mevlid Kandilimizi idrak edeceğiz. Yüce Allah’a iman edip O’nun rızasını arayan, her iki dünyada da mesut olmak isteyenler için en güzel örnek Muhammed Mustafa (s.a.v)’dir. O ki Muhammedü’l-emîn’dir. O hak ve hakikate şahit, iyilik yolunda müjdeleyici, bâtıla karşı da uyarıcıdır. Yüce Allah Ahzab Suresi’nin 21. Ayetinde “İçinizden Allah’ın lutfuna ve âhiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resûlullah’ta güzel bir örneklik vardır.” buyurmuştur.

Bu vesileyle bu cennet vatanda, müslüman ülkesinde bizlere Ümmet-i Muhammed olma bahtiyarlığını lütfeden Rabbimize hamd ü senalar olsun. Müslüman olarak doğduğumuz bu cennet vatanda, gerçek bir müslüman gibi yaşamayı, gerçek bir müslüman gibi ölmeyi Yüce Allah cümlemize nasip eylesin. Sapanlardan, sapıtanlardan, sapıtanlara inananlardan olmadan, hak yolda dosdoğru ilerlememizi ve Ümmet-i Muhammed’e yakışır nesiller yetiştirebilmemizi Rahmet-i Rahman’dan niyaz ederim. Yüce Allah Abese Suresi’nin 38-42. Ayetlerinde “O gün birtakım yüzler parıldar, güleçtir, müjde almıştır. Birtakım yüzler de o gün toza toprağa bürünmüş; kapkara kesilmiştir. İşte bunlar inkârcılardır, günahkârlardır.” buyurmuştur. Rabbim O gün geldiğinde yüzleri gülenlerden, sevinenlerden, şükredenlerden olabilmemizi nasip eylesin. Yüce Allah bu mübarek gecenin sizlere, şehrimize, ülkemize ve tüm Türk-İslam alemine hayırlar getirmesini, dualarımızın kabul olmasını nasip eylesin.

Bakara Suresi’nin 284. Ayetini de sizlere hatırlatıp yazıma son vereceğim.

Göklerde ve yerde ne varsa hepsinin mülkiyeti Allah’a aittir. İçinizdekini açığa vursanız da gizleseniz de Allah sizi ondan hesaba çeker. Sonra dilediğini bağışlar, dilediğine azap eder; Allah her şeye kādirdir.

Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.