Hem genel kurul açılış konuşmasında hem de basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda bir dizi açıklamalarda bulunan KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, konuşmasına 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ili etkisi altına alan depremlerle başlayarak depremleri ‘Yüzyılın en büyük felaketi’ olarak ifade etti.
KARDEMİR olarak ilk günden itibaren büyük bir gayret içinde çalışmalara el uzattıklarını söyleyen KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, kendisinin de bir fiil bölgede çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek KARDEMİR bünyesinde arama kurtarma eğitimi almış 100 kişilik arama kurtarma ekibiyle deprem bölgesinde yaraları sarmak için mücadele edildiğini belirtti.
Gerçekleştirilen Genel Kurul’da 2023 yılında yapılacak bağışlarla ilgili de gündem maddesi olduğuna dikkat çeken KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Bakan Yardımcısı Bayraktar, deprem bölgesine yapılacak bağışın bütçesinin Genel Kurul kararıyla belirleneceğini belirterek, “Allah milletimize böyle acılar yaşatmasın.” dedi.
Konuşmasında dünya ham çelik üretiminin 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 4,2 düşüşle 1 milyar 879 milyon ton, Dünyanın en büyük sekizinci üreticisi olan Türkiye’de ise ham çelik üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 12,9 düşüş göstererek 35,1 milyon tona gerilediğini söyleyen Bayraktar, 2022’de KARDEMİR’de toplam 2,22 milyon ton ham çelik ve 2,14 milyon ton nihai mamul üretimi gerçekleştirildiğini ifade etti.
Çelikhane sürekli döküm tesisinde yeni kalıp yatırımlarıyla geniş profil üretiminde yarı mamul sürekliliğini sağladıklarını söyleyen KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Bakan Yardımcısı Bayraktar, “Üretim programlarını daha verimli hale getirdik. Yine Ray Profil Haddehanesi’nde de katma değeri yüksek profil, ray ve platina ürün gruplarında toplam 481 bin ton nihai mamul üretimi gerçekleştirdik. Yine bu dönemde yüksek mukavemetli kangallar, otomotiv sanayisinde kullanılan cıvata ve somunluk çelikler ile makine imalat sanayisinde kullanılan mühendislik çelikleri, demir yolu bağlantı elemanları yapımında kullanılan vasıflı kangallar başta olmak üzere 136 adet yüksek katma değerli ürünü portföyümüze ekledik. Geçen yıl katma değeri yüksek ürünler arasında yer alan profil satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 9, kalın kangal satışlarının yüzde 41, demir yolu tekerleği satışlarının ise yüzde 456 arttı. Avrupa Birliği, Balkanlar, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu 2022’de ihracat pazarlarımız olurken, 45,5 milyon dolar değerinde ihracat geliri elde edilmiştir. Bu yıl da yeni pazarlar ve yeni müşteriler ile ihracatımızı artırmayı öncelikli hedef olarak belirledik. 2022 yılı finansal anlamda, ilk yarısı ve ikinci yarısı birbirinden oldukça farklı bir yıl oldu.” dedi.
Yılın ilk yarısında, talebin olumlu etkisiyle gerek karlılık gerek nakit akışında oldukça olumlu sonuçlar elde ettiklerini ifade eden Bayraktar, “Buna karşı yılın ikinci yarısında Rusya-Ukrayna savaşının talep ve enerji maliyetleri üzerinde yarattığı olumsuz etkiler tüm dünya ekonomilerinde, özellikle de çelik sektörü üzerinde ciddi olumsuz etkiler getirdi. Bütün bunlara rağmen satışlarımız bir önceki yıla oranla yüzde 85,6’lık artışla 27,4 milyar lira olarak gerçekleşti. 2022 yılı konsolide bazda FAVÖK ton başına 135 dolar, toplamda net karımız ise 2,17 milyar lira olarak gerçekleşmiştir.” dedi.
KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, Türkiye Varlık Fonu’nun, şirketin önemli bir hissedarı olduğunu vurgulayarak, “gelecek nesillere ekonomisi güçlü bir ülke bırakmak” anlayışıyla kurulan fonun, portföyünde Türkiye’nin en önemli ve stratejik şirketlerini barındırdığına dikkat çekti.
Konuşmasında “Yeşil KARDEMİR hedefine daha kararlı bir şekilde yürümeye devam edeceğiz. Karbon emisyonu, su tüketiminin azaltılması, verimliliğin arttırılması gibi hedefler yönetimimizin vazgeçilmez öncelikleri arasındadır.” ifadelerini kullanan Bayraktar yıl içerisinde de 13 farklı çevre yatırımını da tamamlamış olacaklarını ifade etti.
5 Yılda 1 Milyar Dolarlık yatırım
Çevre yatırımlarının yanında katma değeri yüksek çelik üretiminin artırılması ve ürün çeşitliliğinin sağlanması amacıyla başlattıkları yeni pota fırını, vakum tesisi, ilave sürekli döküm makinesi gibi önemli yatırımların da bu yıl odaklanacakları önemli projeler olacağını söyleyen KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, “2023-2028 yılları arasında önümüzdeki 5 yıl içerisinde 1 Milyar Doları bulacak yeni yatırım hedefimizi de paylaşmak istiyorum.” diyerek istihdama olan katkının devam ettiğini ve edeceğini söyledi.
Yeni Yatırım Yeni İstihdam
Konuşmasında yeni yatırım vurgusu da yapan Bayraktar yeni yatırım demenin yeni istihdam demek olduğunu belirterek, “Belki vermemiz gereken en önemli mesajlardan birisi budur.” dedi.
Personel alımında net bir rakam yok
2023 yılı alımlarıyla ilgili gelen soruya da cevap veren KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Bakan Yardımcısı Bayraktar, “Karabük’te bir işçinin karlılığa katkısı yarım milyon üzerinde benzer fabrikalarda daha yüksek. Bunu kamu alımı gibi düşünmemek lazım.” diyerek verimlilik de düşünülerek personel alımlarının yapılacağı net bir rakam telaffuz etmek istemediğini söyledi.
“Hassasiyetleri gözardı etmiyoruz”
Yönetim anlayışlarının şirketin menfaati neyse onu yapmak olduğunu ifade eden Bayraktar, “Elbette ki bu fabrikanın şehirle bütünleşik olmasının getirdiği hassasiyetleri gözardı etmiyoruz.” diyerek hem şirket verimliliğini, hem yatırımları hem de istihdamları değerlendirdiklerini belirtti.
KARDEMİR kariyeri tavsiyesi
KARDEMİR’de çalışıp kız evladı olanları şartları sağladığı takdirde değerlendirileceğini belirten Bayraktar, KARDEMİR işçiliğini son kapı olarak görülmemesi ve ailelerin çocuklarının eğitim kariyerini KARDEMİR’e göre seçmeleri gerektiğini ifade etti.
Yenişehir
Yenişehir Mühendisler Kulübü’nün tekrar açıldığını ifade eden KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, Kent Meydanı bölgesine yapılacak olan Millet Bahçesinde KARDEMİR Müzesi’nin de yer alacağını söyleyerek KARDEMİR Müzesi’nin kente farklı bir bakış açısı, farklı bir turizm fırsatı oluşturabileceğini belirtti.
Yenişehir bölgesinin çok nadide bir bölge olduğunu ifade eden Bayraktar, KARDEMİR olarak ellerinden geldiğince Yenişehir’e destek vereceklerini belirttiği konuşmasında sürdürülebilirlik vurgusu da yaparak, “Sinemayı çok önemsiyorum. Aslına uygun çok güzel bir yer haline getirmek istiyoruz.” dedi.
“Temelde tek yürek tek ses yönetim anlayışı”
Yaklaşık 2 buçuk yıldır görevde olduğunu ve bu süreçte nelerin değiştiğini ve ne yapmaya çalıştıklarını açıklayan Bayraktar KARDEMİR’in çok büyük bir potansiyeli olan köklü bir tesis olduğunu ve ‘Söz konusu potansiyeli nasıl ortaya çıkarabiliriz?’e odaklandıklarını söyledi.
Geçmişte yönetimde yaşanan istikrarsızlıkların olduğuna değinen Bayraktar, konuşmasında, “İlk ne yaptınız derseniz. Temelde tek yürek tek ses yönetim anlayışı.” dedi.
2022 yılında özellikle genel konjektürde yaşanan gelişmelerin KARDEMİR’i etkilediğini ifade eden Bayraktar, “2023 yılı bize göre çelik sektörü açısından fırsatlar yılı.” diyerek seçim sürecinin nihayete ermesinden sonra daha istikrarlı daha kararlı şekilde çalışmaların hızla süreceğini söyledi.
KARDEMİR için lojistik vurgusu yapan Bayraktar, KARDEMİR’i bir üst lige çıkaracak unsurlardan biri olan lojistikte ciddi sıkıntı yaşandığını ancak bu durumla ilgili de ciddi bir hazırlığın olduğunu söyledi.
KARDEMİR temettü dağıtacak
Konuşmasında geçen dönem KARDEMİR’in ciddi bir temettü dağıtımı gerçekleştirdiğine de değinen KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, bu yıl da KARDEMİR olarak temettü dağıtacaklarının sinyalini verdi.